MARK007 Teorie jakosti

Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné
zima 2007
Rozsah
Přednáška 10 HOD/SEM. 5 kr. Ukončení: zk.
Vyučující
Dr. Ing. Marie Gabryšová (přednášející)
Garance
Dr. Ing. Marie Gabryšová
Katedra podnikové ekonomiky a managementu – Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
Mateřské obory/plány
Osnova
  • Seznámit studenty s tvorbou užitné hodnoty, s pozitivními i negativními vlivy, které na užitnou hodnotu působí. Studenti jsou vedeni k poznání metod ochrany zboží před škodlivými vlivy a také poznání nebezpečí plynoucího z obsahu cizorodých látek. Učí se hodnotit zboží z pohledu obchodu, spotřebitele i z hlediska kvality života. Společně s Ekonomikou obchodu, Marketingem dává tento kurz studentům ucelený pohled na podnikatelskou činnost v tržních podmínkách, učí studenty vyhýbat se ztrátám a vést firmu optimálním způsobem. Kurz vytváří nezbytnou základnu pro navazující studium kurzu Řízení jakosti zboží a služeb, jehož nezbytnost je vyvolána požadavky na kvalitu života a potřebou odstraňování technických překážek při pohybu zboží v mezinárodním měřítku.
    1. Užitná hodnota a jakost zboží.
    2. Vlivy působící na kvalitu zboží ve sféře oběhu.
    3. Poživatiny
    4. Cizorodé látky v poživatinách
    5. Kvalitativní hodnocení vybraných zbožových komodit
    6. Vliv nových výrobních technologií na kvalitu výrobků.
Literatura
    povinná literatura
  • HEŘMAN. J. Jakost zboží. Praha:VŠE, 1992. ISBN 80-7079-91. info
    doporučená literatura
  • D-test. Praha: Občanské sdružení spotřebitelů "Test", 2000. info
  • ŠKAPKA, B. A KOL. Výrobce a prodejce potravin. Praha: Verlag Dashöfer, 1999. ISBN 80-86229-05-X. info
  • ROEDIGEROVÁ-STREUBALOVÁ, S. Minerální látky a stopové prvky. Český Brod: Železný,s.r.o., 1996. ISBN 80-237-3490-3. info
  • KORZENIOWSKI, A. Technika i technologia przechowywania artykułów przemyslowych. Poznań: AE, 1993. info
  • TRACY, M. Zemědělství a potraviny v tržní ekonomice. Praha: VŠZ, 1993. ISBN 80-213-0150-3. info
  • KOL. AUTORŮ. Zdravotní nezávadnost potravin. Praha: Ministerstvo životního prostředí České re, 1992. ISBN 80-85368-15-3. info
  • GOŁĘMBIOWSKI, T. Towaroznawstvo żywnośći. Kraków:AE, 1991. info
  • DAVÍDEK, J. Analýza potravin. Praha: VŠCHT, 1990. ISBN 80-7080-047-X. info
  • ZAJÍC A KOL. Principy potravinářských technologií a vody. Praha, 1988. info
  • KYZLINK, V. Teoretické základy konzervace potravin. Praha, 1988. info
Informace učitele
Na začátku semestru si studenti zvolí téma seminární práce v rozsahu 3-5 stran. Seminární práce budou studenti postupně obhajovat v rámci výuky. Kurz je ukončen závěrečným testem.
Při výsledném hodnocení se přihlíží k hodnocení testu, seminární práce a k aktivnímu zapojení studenta do výuky.
Další komentáře
Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
Předmět je zařazen také v obdobích zima 2008.