MPKVOM Výrobní a operační management

Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné
zima 2007
Rozsah
8/0/0. 3 kr. Ukončení: zk.
Vyučující
doc. Ing. Eva Wagnerová, CSc. (přednášející)
Garance
Katedra podnikové ekonomiky a managementu – Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je otevřen studentům libovolného oboru.
Cíle předmětu
Předmět si klade za cíl seznámit studenty s manažerskými aktivitami zaměřenými na řízení provozních a výrobních činností včetně zabezpečení pomocných a podpůrných aktivit. Jedná se tak nejen o činnosti, jako jsou výroba výrobků, produkce služeb, ale i o další, jako jsou údržba, skladování, manipulace s materiálem a výrobky, služeb, péče o bezpečnost při práci, ale i ochrana životního a pracovního prostředí. Struktura výkladu: 1. Provozní management - řízení procesů tvorby hmotných a nehmotných produktů 2. Místo výrobního ( provozního) a operačního managementu v celkovém managementu firmy, vztah ke strategického a taktickému řízení 3. Typologie a struktura výrobních procesů, věcná, časová a prostorová struktura v různých typech výrobních podniků i podniků zabezpečujících služby 4. Standardizace jako nástroj řízení pro provozní management. Nástroje operativního řízení v podniku, užívané pro zajištění hospodárného vynakládání prostředků. Normativní základna výrobního a operačního managementu, východiska pro tvorbu kalkulací 5. Obsah a význam přípravy výroby pro provozní management, lhůtové a kapacitní plánování 6. Úloha a obsah operativního řízení ve výrobě. Specifika řízení provozních činností při realizaci služeb 7. Vnitropodniková logistika, základ pro racionalizaci manipulace, skladování, zásobování, dopravu a údržbu 8. Lidský faktor v provozních činnostech. Otázka vedení lidí a jejich motivace 9. Operativní řízení výroby, operativní plánování, evidence a změnová řízení 10. Organizace práce a otázka odměňování za odvedenou práci 11. Management nových produktů a inovace. Strategie zaměřená na produkt a projektová příprava 12. Nové směry managementu užívané v provozním a operačním managementu 13. Případové studie
Osnova
  • Předmět si klade za cíl seznámit studenty s manažerskými aktivitami zaměřenými na řízení provozních a výrobních činností včetně zabezpečení pomocných a podpůrných aktivit. Jedná se tak nejen o činnosti, jako jsou výroba výrobků, produkce služeb, ale i o další, jako jsou údržba, skladování, manipulace s materiálem a výrobky, služeb, péče o bezpečnost při práci, ale i ochrana životního a pracovního prostředí.
    Struktura výkladu:
    1. Provozní management - řízení procesů tvorby hmotných a nehmotných produktů
    2. Místo výrobního ( provozního) a operačního managementu v celkovém managementu firmy, vztah ke strategického a taktickému řízení
    3. Typologie a struktura výrobních procesů, věcná, časová a prostorová struktura v různých typech výrobních podniků i podniků zabezpečujících služby
    4. Standardizace jako nástroj řízení pro provozní management. Nástroje operativního řízení v podniku, užívané pro zajištění hospodárného vynakládání prostředků. Normativní základna výrobního a operačního managementu, východiska pro tvorbu kalkulací
    5. Obsah a význam přípravy výroby pro provozní management, lhůtové a kapacitní plánování
    6. Úloha a obsah operativního řízení ve výrobě. Specifika řízení provozních činností při realizaci služeb
    7. Vnitropodniková logistika, základ pro racionalizaci manipulace, skladování, zásobování, dopravu a údržbu
    8. Lidský faktor v provozních činnostech. Otázka vedení lidí a jejich motivace
    9. Operativní řízení výroby, operativní plánování, evidence a změnová řízení
    10. Organizace práce a otázka odměňování za odvedenou práci
    11. Management nových produktů a inovace. Strategie zaměřená na produkt a projektová příprava
    12. Nové směry managementu užívané v provozním a operačním managementu
    13. Případové studie
Literatura
    povinná literatura
  • DVOŘÁK, J. A KOL. Management inovací. Praha : VŠMIE, 2006. ISBN 80-86847-18-7. info
  • VEBER, J. Management kvality, enviromentu a bezpečnosti práce. Praha: Management Press, 2006. ISBN 80-7261-146-1. info
  • VEBER, J., SVOBODOVÁ H. A KOL. Produktový a provozní management. Praha: VŠE, 2003. ISBN 80-245-0611-4. info
  • WAGNEROVÁ, E., A KOL. Ekonomika a řízení podniku. Karviná: SU OPF, 2002. ISBN 80-7248-155-X. info
  • HEIZER, J., RENDER, B. Operations Management. Fifth Edition. New Persey, 1999. ISBN 0-13-905068-X. info
    doporučená literatura
  • SCHMIDT, J. B. Gate Decisions: The key managing rist dutiny new produkt development. New York: Wiley fortcoming. ISBN 0-471-48524-1. info
  • Moderní řízení. info
  • www.upv.cz,mvcr.cz. info
  • KRCHOVÁ, H.,VOŘECHOVÁ, E. Firemní inovační politika. Zlín, 2005. ISBN 80-7318-363-3. info
  • LESÁKOVÁ, L. Firemné plánovanie v malých a stredných podnikoch. Banská Bystrica: EF UMB, 2003. ISBN 80-8055-756-X. info
  • DOVÁŘEK, J. Podpora podnikání ( Průmyslová politika). Praha: VŠE, 2003. ISBN 80-245-0502-9. info
  • VLČEK, R. Hodnota pro zákazníka. Praha: Management Press, 2002. ISBN 80-7261-068-6. info
  • MUGLER, J. Podnikové hospodářství malých a středních podniků I. Plzeň: ZU, 2001. ISBN 80-7082-729-7. info
  • HUDEC, M. Organizácia a riadenie malých a stredných podnikov. Banská Bystrica: R.T.G. PRESS, 1999. ISBN 80-967779-4-7. info
  • BENNET, R. Small Business Survival. London: Sales Departnem, Pitman Publishing, 1999. ISBN 0-273-03624-6. info
Informace učitele
1x průběžný test, kombinovaná zkouška
Další komentáře
Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
Předmět je zařazen také v obdobích zima 2008, zima 2009, zima 2010.