KCJK362 French for Hotels and Tourism - Part 2

School of Business Administration in Karvina
Winter 2008
Extent and Intensity
0/3/0. 2 credit(s). Type of Completion: z (credit).
Teacher(s)
PhDr. Věra Lánská, Ph.D. (seminar tutor)
Guaranteed by
PhDr. Věra Lánská, Ph.D.
Department of Tourism and Leisure Activities – School of Business Administration in Karvina
Course Enrolment Limitations
The course is also offered to the students of the fields other than those the course is directly associated with.
fields of study / plans the course is directly associated with
Course objectives (in Czech)
Úroveň - A 1.2 začátečníci Návaznost na první část v oblasti konverzace, mluvnice a výslovnosti. Pozornost je věnována ústnímu i písemnému projevu.
Syllabus (in Czech)
  • 1. Que voulez-vous?
    Komunikativní dovednosti: dopravní značky - zákazy - pokyny pro chodce i řidiče ve městě. Svátky - prázdniny - kalendář.
    Poslechová část: Emilie hledá práci
    Četba: návod k použití, jak pracovat s videem
    Mluvnice: nepravidelné sloveso pouvoir, falloir, vouloir - postavení předmětu přímého - zájmena osobní před infinitivem a po rozkazovacím způsobu
    Výslovnost: souhlásky na konci slov, samohlásky zavřené, nosovky, intonace
    Slovní zásoba : celkem 80 výrazů
    Lekce je doplněna audiokazetou.
    2. Qu' est-ce qu' ils font ?
    Komunikativní dovednosti: popsat různé druhy činnosti - určit čas - popsat průběh svého pracovního dne - volný čas - zjistit dobu odjezdu vlaku - pozvat někoho nněkam
    Poslechová část: Emilie zve Thierryho na diskotéku
    Četba: všední den manekýny
    Mluvnice: nepravidelné sloveso faire - užívání přítomného času oznamovacího způsobu - časování pravidelných sloves na -ir (2.třída) - zvratná slovesa
    Výslovnost: němé hlásky v časování sloves
    Slovní zásoba: celkem 81 výrazů
    Lekce je doplněna audiokazetam.
    3. De quoi avez-vous besoin?
    Komunikativní dovednosti: vyjádřit svůj vztah k jídlu - popsat různé druhy jídel - udat množství něčeho - vyjádřit spokojenost - nespokojenost - objednat si jídlo
    Poslechová část: členové cyklistického klubu se chystají na výlet
    Četba: jak jedí Francouzi
    Mluvnice: dělivý člen - zájmenné příslovce en - nepravidelné sloveso boire - sloveso manger - výrazy množství - blízká budoucnost
    Výslovnost: pohyblivé e - intonace stoupavá - klesavá
    Slovní zásoba: celkem 108 výrazů
    Lekce je doplněna audiokazetou.
    4. ça se passe comment?
    Komunikativní dovednosti: popsat a komentovat aktuální události
    Poslechová část: výlet na kolech - Thierry se seznamuje s Charlotou
    Četba: filmové kritiky - divadlo - festival v Cannes
    Mluvnice: tvoření otázek inverzí a pomocí est-ce-que - tázací zájmena samostatná - předložky časové dans, depuis, pendant - užití sloves connaître a savoir - ętre en train + infinitiv - zájmenné příslovce y
    Výslovnosat: povinné a zakázané vázání - intonace (zvolání)
    Slovní zásoba: celkem 74 výrazů
    Lekce je doplněna audiokazetou.
Literature
    required literature
  • CAPELLE, G. Espaces 1. Paris: Hachette, 1990. ISBN 2-01-015320-0. info
    recommended literature
  • PRAVDA, M., PRAVDOVÁ M. Francouzština pro samouky. Praha: LEDA, 1998. ISBN 80-85-92774-8. info
  • HENDRICH, J. Francouzská mluvnice. Praha: SPN, 1991. ISBN 80-04-26212-0. info
Language of instruction
French
Further comments (probably available only in Czech)
The course can also be completed outside the examination period.
The course is also listed under the following terms Summer 2009.
  • Enrolment Statistics (Winter 2008, recent)
  • Permalink: https://is.slu.cz/course/opf/winter2008/KCJK362