KCJK508 Introduction to the Czech Language and Culture

Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné
zima 2008
Rozsah
1/2/0. 5 kr. Ukončení: z.
Vyučující
PhDr. Krystyna Heinz (přednášející)
Mgr. Jana Hejtmánková, Ph.D. (přednášející)
PhDr. Ljuba Mrověcová, Ph.D. (přednášející)
PhDr. Krystyna Heinz (cvičící)
Mgr. Jana Hejtmánková, Ph.D. (cvičící)
PhDr. Ljuba Mrověcová, Ph.D. (cvičící)
Garance
PhDr. Krystyna Heinz
Katedra cestovního ruchu a volnočasových aktivit – Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je otevřen studentům libovolného oboru.
Cíle předmětu
The goal of the subject is the preparation of foreign students for the stay in the Czech Republic and the interaction within multinational and multicultural groups both from the point of view of linguistic and cultural competence. The course is divided into two parts taught simultaneously at the beginning of students´ stay in the CR. The first part focuses on basic Czech, the other involves data related to Czech culture and comparisons of cultures. The topics covered in the course were selected on the basis of a questionnaire research conducted in the group of foreign students studying at the School of Business Administration in the winter semester 2002.
Osnova
  • The contents of the course:
    1 Czech for foreigners I
    3 Culture
    1 Division of cultures according to Hofstede, Pilbeam and Trompenaars
    2 Geographical division and significant areas
    3 Typical Czech food. Ingredients. Simple recipes.
    4 Types of restaurants. Prices, menus
    5 The system of municipal transport, buying tickets, time-tables, prices
    6 Famous places in the Czech Republic. Interesting destinations in bordering
    countries
    7 Types of shops, prices, quality of products. money, weights, measures
    8 The system of education in the CR The structure of Silesian University
    The most significant universities in the CR and central Europe
    Lekce 1
    Introduction
    Czech alphabet
    Pronunciation
    Social phrases, greetings I, addressing people
    Co je to? Kdo je to?
    Lekce 2
    Greetings II
    Who´s it? Kdo je to?
    To be, personal pronouns
    Conversation - first meeting
    Co je to? Kdo je to?
    Lekce 3
    Speaking about people. Basic information.
    Gender
    Jak se jmenujete? Jmenuju se ?
    Jak se máte/ Jak se máš?
    Lekce 4
    Speaking about places and time
    Locative
    Kde je univerzita?
    Lekce 5
    V restauraci - In the restaurant
    Menu
    Grammatical gender II
    Nominative and Accusative cases
    Co si dáte?
    Lekce 6
    V obchodě - In the shop
    Numbers
    Prices
    Kolik stojí pivo? How much is beer?
    - Pivo stojí 20 korun.
    Lekce 7
    Na nádraží - At station
    Numbers 2
    Kolik stojí jízdenky. Máme slevu?
    Revision

    Lekce 8
    Ve studentském klubu - In the students club
    Grammatical gender III
    Adjectives
    Pojd´ si zatančit.
    Lekce 9
    V knihovně - In the library
    Grammatical gender and Adjectives 2
    Chtěla bych si půjčit učebnici.
    Lekce 10
    Na výletě - Sightseeing
    Personal pronouns
    Je víkend. Máme volno.
    The structure of the course:
    1. Fonetika
    2. Seznámení
    3. Něco o sobě a mých příbuzných
    4. První dny na Obchodně podnikatelské fakultě SU v Karviné
    5. Češi na první pohled
    6. Jdeme nakupovat do obchodů a supermarketů v ČR
    7. Jdeme do restaurace, kavárny a studentského klubu
    8. Cestujeme po Severomoravském regionu
    9. Chceme poznat Prahu
    10. V čem se lišíme
Literatura
    povinná literatura
  • HEINZOVÁ, K. Czech culture. Karviná. info
  • HEJTMÁNKOVÁ, J. Czech for foreigners. Karviná. info
  • HEINZOVÁ, K. Intercultural Communication. Karviná, 2001. ISBN 80-7248-120-7. info
    doporučená literatura
  • HOLÁ, L. Czech Step by Step. Praha: Fragment, 2000. ISBN 80-7200-402-6. info
Informace učitele
Podmínkou získání zápočtu nebo připuštění ke zkoušce je povinná účast na seminářích v rozsahu 70% a další požadavky - předmět je ukončen zkouškou, kterou posluchači získají na základě písemného či ústního testování (classwork, written and oral tests).
Další komentáře
Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
Předmět je zařazen také v obdobích léto 2009.