KCR069S Gastronomie

Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné
zima 2008
Rozsah
2/0/0. 5 kr. Ukončení: zk.
Vyučující
Dr. Ing. Marie Gabryšová (přednášející)
Garance
Dr. Ing. Marie Gabryšová
Katedra cestovního ruchu a volnočasových aktivit – Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Seznámit studenty s významem znalosti zásad gastronomie pro podnikání v oboru cestovního ruchu, naučit je chápat spojitost mezi nabídkou stravování a prosperitou, mezi stravováním, tělesnou kondicí a zdravím. Posluchači se naučí určovat energetickou a biologickou hodnotu, diferencovat mezi zdravou a klasickou výživou, poznávat nebezpečí plynoucí z nekvalitních potravin a z obsahu cizorodých látek. Součástí předmětu je také seznámení s významem diet ve veřejném stravování, hodnocení zboží z pohledu spotřebitele i z hlediska kvality života. Celkovou orientaci doplňuje učivo o vhodných a nevhodných úpravách potravin a hodnocení vybraných zbožových komodit.
Osnova

  • 1. Úvod do předmětu
    2. Fyziologie lidského těla
    3. Látky potřebné pro lidský organizmus
    4. Energetická a biologická hodnota potravin, užitná hodnota
    5. Zásady správné výživy
    6. Význam a základní druhy diet
    7. Kvalita potravin
    8. Hodnocení a základy technologie vybraných zbožových komodit
Literatura
    povinná literatura
  • ROGER, J.D. Kniha o zdravé výživě. Advent-Orion Praha, 1995. ISBN 8O-7172-144-1. info
    doporučená literatura
  • INDROVÁ, J., PETRŮ, Z., VAŠKO, M. Podnikatelská činnost ve stravování a hotelnictví. Praha: VŠE, 1995. ISBN 80-7079-054-7. info
  • JÍLKOVÁ. Trh potravin a životní prostředí. Praha: EU, 1995. info
  • CARPER,J. Zywność twój cudowny lek. Polisch edition Londýn, 1995. ISBN 1897907 06 0. info
  • TACY, M. Zemědělství a potraviny v tržní ekonomice. VŠZ Praha, 1993. ISBN 80_213_O150-3. info
  • KARAS, P. Zahraniční kuchyně ve veřejném stravování. Praha: MERKUR, 1991. info
  • POKORNY a kol. Analýza potravin. VŠCH-T Praha, 1990. ISBN 80-7080-047-X. info
Informace učitele
Vypracování projektu, eseje nebo podíl na výzkumu dle zadání vyučujícího v rozsahu cca 10 hodin práce studenta. Téma bude zadáno po 3. týdnu od zahájení výuky. Odevzdání projektu dle termínu stanoveném vyučujícím. Podmínkou připuštění ke zkoušce je odevzdání projektu, jeho hodnocení je součástí celkového hodnoceni studenta z daného předmětu. Předmět je ukončen závěrečnou písemnou zkouškou.
Další komentáře
Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
Předmět je zařazen také v obdobích léto 2009.