KCRKTUH Technical Background and Maintaining the Hotel

School of Business Administration in Karvina
Winter 2008
Extent and Intensity
2/1/0. 2 credit(s). Type of Completion: z (credit).
Teacher(s)
Ing. Bohumír Přebinda (lecturer)
Ing. Pavlína Sonnková (lecturer)
Anna Wenzelová (lecturer)
Ing. Bohumír Přebinda (seminar tutor)
Guaranteed by
Ing. Pavlína Sonnková
Department of Tourism and Leisure Activities – School of Business Administration in Karvina
Course Enrolment Limitations
The course is offered to students of any study field.
Course objectives (in Czech)
Úkolem předmětu je podat přehlednou informaci o technickém vybavení jednotlivých provozů podniků ubytovacích služeb a jejich činnosti z prostorového, materiálního a finančního hlediska. Úkolem je seznámit studenty se strukturou, náplní práce a řízením technického útvaru. Studenti se naučí posuzovat technická a technologická zařízení s ohledem na technické parametry, funkční vlastnosti a ekonomickou náročnost. Předmět prezentuje nejnovější trendy ve vývoji technologie a techniky provozů cestovního ruchu, ubytovacích, stravovacích a lázeňských zařízení.
Syllabus (in Czech)

  • 1. Služby technického úseku ubytovacích zařízení
    2. Výstavba a rekonstrukce hotelů a stravovacích provozů
    3. Operativně-technická evidence technického úseku
    4. Technické zabezpečení požární ochrany a bezpečnostní zajištění ubytovacích zařízení
    5. Komunikační technika
    6. Vybavení ubytovacích zařízení dle klasifikace
    7. Architektura a design hotelových provozů a pokojů
    8. Technologická a technická zařízení výrobních středisek
    9. Technologická a technická zařízení odbytových středisek
    10. Skladovací prostory a jejich vybavení
    11. Technologická a technická zařízení lázeňských provozů
    12. Technické a technologické vybavení pomocných provozů a doplňkových služeb
    13. Údržba ubytovacích zařízení

Literature
    required literature
  • VESELÝ, P. Projektování hotelového provozu. Praha: VŠH, 2003. ISBN 80-86578-23-2. info
  • CÓN, F. Zařízení provozoven v kostce. Praha: Ratio, 1999. info
  • ČERNÝ, J., KRUPIČKA,J. Moderní hotel. Úvaly: Ratio, 1998. ISBN 80-86351-07-6. info
  • DLABAL, J. Zařízení provozoven. Praha: Merkur, 1988. info
    recommended literature
  • Vyhláška MMR č. 137/98 Sb., platná pro ubytovací zařízení nově stavěná, kolaudovaná a rekolaudovaná po 1. červenci 1998 o obecných technických požadavcích na výstavbu, ze dne 9. června 1998. info
  • Vyhláška MMR č. 500/2006 Sb. o územně analytických podkladech, územně plánovací dokumentaci a způsobu evidence územně plánovací činnosti. info
  • Zákon č. 203/1994 Sb. o požární ochraně. info
  • Zákon č. 17/1992 Sb.o životním prostředí ve znění zákona č. 123/1998 Sb. info
  • Zákon č. 183/2006 Sb. o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon). info
  • Zákon č. 185/2001 Sb. o odpadech ve znění zákona č. 100/2001 Sb. info
  • ŠTĚTINA,V., LAMBOJOVÁ, M. Podnikatelský záměr na rozvoj cestovního ruchu v regionech a ekologické zásady výstavby a provozu hotelů a dalších ubytovacích a stravovacích zařízení. Praha: NFHR ČR, 1999. info
Language of instruction
Czech
Further comments (probably available only in Czech)
The course can also be completed outside the examination period.

  • Enrolment Statistics (recent)
  • Permalink: https://is.slu.cz/course/opf/winter2008/KCRKTUH