OPF:KCRCGAT Gastronomie 1 - technologie vý - Informace o předmětu
KCRCGAT Gastronomie 1 - technologie výroby
Obchodně podnikatelská fakulta v Karvinézima 2009
- Rozsah
- 8/0/0. 4 kr. Ukončení: zk.
- Vyučující
- Mgr. Klára Václavínková (přednášející)
Mgr. Jiří Vizauer (přednášející)
Pavel Šoučík (cvičící)
Mgr. Jiří Vizauer (cvičící) - Garance
- Ing. Miroslava Kostková, Ph.D.
Katedra cestovního ruchu a volnočasových aktivit – Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné - Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je otevřen studentům libovolného oboru.
- Cíle předmětu
- Seznámení posluchačů se základy technologií, používaných pro přípravu pokrmů v hotelovém provozu a dalších zařízeních společného stravování dle nejnovějších poznatků vědy o výživě. V praktických cvičeních se posluchači seznámí se základy zbožíznalství a gastronomie a s řízením činností výrobního střediska.
- Osnova
1. Příprava střediska výroby - normování, administrativa, hygiena osobní, hygiena pracovišť
2. Jednotlivé druhy úprav surovin. Úprava zeleniny a brambor
3. Úprava ovoce, luštěnin, hub
4. Úprava vajec, mléka, mléčných výrobků,
5. příprava polévek a omáček
6. Příprava příloh teplých z brambor, těst, luštěnin, obilovin a příprava příkrmů
7. Příprava mas jatečných zvířat, ryb, drůbeže a zvěřiny - 1. část
8. Příprava mas jatečných zvířat, ryb, drůbeže a zvěřiny - 2. část
9. Příprava těst
10. Výroba moučníků
11. Příprava výrobků studené kuchyně
12. Příprava dietních pokrmů
13. Příprava pokrmů zahraničních kuchyní
- Literatura
- povinná literatura
- RUNŠTUK, J. A KOL. Receptury teplých pokrmů. info
- Krajčová, J. Zbožíznalství. Praha: VŠH, 2003. ISBN 80-86578-17-8. info
- ŠTĚTINA, V. A KOL. Jídelní lístek, nástroj řízení a věc prvořadého významu. Praha: Editpress, 2002. ISBN 8-238-8884-6. info
- KŘIVÁNKOVÁ, E. Výrobní technologie. Praha: VŠH, 2002. ISBN 80-86578-10-0. info
- RUNŠTUK, J. A KOL. Receptury studených pokrmů. Hradec Králové: R plus, 2001. ISBN 80-902492-4-8. info
- STROPNICKÝ, I. Technologie přípravy pokrmů. Praha: Merkur, 1996. info
- doporučená literatura
- MATYÁŠ, Z. Ryby. In ŠTEFAN, I. et al. Hygiena potravin-Hydina, vajcia, divina, ryby. Bratislava Příroda. info
- BERÁNEK, J. Slovník potravinářů a gastronomů. MAG Consulting s. r. o, 2005. ISBN 80-86724-04-2. info
- BALDWIN, C. Vyberte si správné dary moře. National Geographic, 2004. info
- MATĚJKA, M., BALOGOVÁ, I. Technologie přípravy pokrmů 1. Praha: VŠE, 1996. ISBN 80-239-1041-8. info
- BRHLÍK, E. a ROMANUK, J. Technologie přípravy pokrmů 2. Praha: VŠE, 1996. ISBN 80-269-0160-5. info
- STEINHAUSER, L. a kol. Hygiena a technologie masa. Tišnov LAST, 1995. info
- Informace učitele
- Úspěšné zvládnutí praktických činností technologie přípravy pokrmů, 70% povinná účast na praktických cvičeních, ústní forma zkoušky
- Další komentáře
- Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
- Statistika zápisu (nejnovější)
- Permalink: https://is.slu.cz/predmet/opf/zima2009/KCRCGAT