KCRCMHP Management ubytovacích služeb

Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné
zima 2009
Rozsah
8/0/0. 3 kr. Ukončení: zk.
Vyučující
Ing. Miroslava Kostková, Ph.D. (přednášející)
Ing. Jiří Poláček (přednášející)
Ing. Pavlína Sonnková (přednášející)
Ing. Miroslava Kostková, Ph.D. (cvičící)
Ing. Jiří Poláček (cvičící)
Ing. Pavlína Sonnková (cvičící)
Garance
Ing. Miroslava Kostková, Ph.D.
Katedra cestovního ruchu a volnočasových aktivit – Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je otevřen studentům libovolného oboru.
Cíle předmětu
Předmět přiblíží studentům ubytovací zařízení jako organizovaný systém, zajišťující účastníkům cestovního ruchu komplex ubytovacích, stravovacích a doplňkových služeb, seznámí je s řízením a chodem jeho jednotlivých částí (správní, ubytovací, stravovací, technický úsek, úsek doplňkových služeb). Naučí studenty řešit složité situace při tvorbě produktu v závislosti na diferencovaných cílových skupinách.
Osnova

  • 1. Historie a význam hotelnictví. Současnost a perpektivy moderního hotelového průmyslu.
    2. Kategorizace a klasifikace ubytovacích zařízení
    3. Charakteristika a fungování hotelových skupin/řetězců.
    4. Profesní sdružení a asociace v oblasti hotelnictví.
    5. Hotelový management a pracovníci hotelového provozu
    6. Organizační struktura hotelu
    7. Příjmová část hotelu. Mezinárodní rezervační systémy.
    8. Lůžková část hotelu.
    9. Doplňkové služby ubytovacího zařízení.
    10. Péče o hosty se specifickými požadavky.
    11. Kapacitní ukazatele ubytovacích zařízení, ekonomika hotelu.
    12. Outsourcing a Yield Management v hotelnictví.
    13. Regionální zvyklosti uplatňované v hotelnictví.
Literatura
    povinná literatura
  • PATÚŠ, P., GÚČIK, M. Manažment ubytovacej prevádzky hotela. B.Bystrica: Trian, 2005. ISBN 80-88945-81-X. info
  • BERÁNEK,J., HOUŠKA,P. Provozujeme ubytovací zařízení. Praha: Grada Publishing, 2004. ISBN 80-86724-02-6. info
  • NĚMČANSKÝ, M. Analýza a kalkulace v CR. Karviná: OPF SU, 2001. ISBN 80-7248-094-4. info
  • ČERNÝ, J., KRUPIČKA,J. Moderní hotel. Úvaly: Ratio, 1998. ISBN 80-86351-07-6. info
  • INDROVÁ, J., VOŘÍŠEK, K. Yield management a jeho uplatňování v hotelnictví. Praha: VŠE, 1997. ISBN 80-7079-752-5. info
  • INDROVÁ, J. Hotelový management. Praha: VŠE, 1996. ISBN 80-7079-775-4. info
  • BERÁNEK, J., KOTEK, P. Řízení hotelového provozu. Praha: Grada, 1996. ISBN 80-7169-400-2. info
    doporučená literatura
  • MEDLIK, S. The Business of Hotels. Oxford: Butterworth-Heinemann, 1999. info
  • KNOWLES, T. Hospitality Management. New York: Longman, 1998. ISBN 0-582-31271-X. info
  • INDROVÁ, J. a kol. Podnikatelská činnost ve stravování a hotelnictví. Praha: VŠE, 1993. ISBN 80-7079-739-8. info
Informace učitele
zpracování seminární práce na stanovené téma a její obhájení, 50% povinná účast na seminářích, písemná forma zkoušky
Další komentáře
Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.

  • Statistika zápisu (nejnovější)
  • Permalink: https://is.slu.cz/predmet/opf/zima2009/KCRCMHP