KCRPTUH Technical Background and Maintaining the Hotel

School of Business Administration in Karvina
Winter 2010
Extent and Intensity
2/1/0. 2 credit(s). Type of Completion: z (credit).
Teacher(s)
Mgr. Alexandr Burda (lecturer)
Ing. Bohumír Přebinda (lecturer)
Ing. Pavlína Sonnková (lecturer)
Mgr. Alexandr Burda (seminar tutor)
Ing. Bohumír Přebinda (seminar tutor)
Guaranteed by
Ing. Pavlína Sonnková
Department of Tourism and Leisure Activities – School of Business Administration in Karvina
Course Enrolment Limitations
The course is also offered to the students of the fields other than those the course is directly associated with.
fields of study / plans the course is directly associated with
Course objectives (in Czech)
Úkolem předmětu je podat přehlednou informaci o technickém vybavení jednotlivých provozů podniků ubytovacích služeb a jejich činnosti z prostorového, materiálního a finančního hlediska. Úkolem je seznámit studenty se strukturou, náplní práce a řízením technického útvaru. Studenti se naučí posuzovat technická a technologická zařízení s ohledem na technické parametry, funkční vlastnosti a ekonomickou náročnost. Předmět prezentuje nejnovější trendy ve vývoji technologie a techniky provozů cestovního ruchu, ubytovacích, stravovacích a lázeňských zařízení.
Syllabus (in Czech)
  • 1. Služby technického úseku ubytovacích zařízení
    2. Výstavba a rekonstrukce hotelů a stravovacích provozů
    3. Operativně-technická evidence technického úseku
    4. Technické zabezpečení požární ochrany a bezpečnostní zajištění ubytovacích zařízení
    5. Komunikační technika
    6. Vybavení ubytovacích zařízení dle klasifikace
    7. Architektura a design hotelových provozů a pokojů
    8. Technologická a technická zařízení výrobních středisek
    9. Technologická a technická zařízení odbytových středisek
    10. Skladovací prostory a jejich vybavení
    11. Technologická a technická zařízení lázeňských provozů
    12. Technické a technologické vybavení pomocných provozů a doplňkových služeb
    13. Údržba ubytovacích zařízení
Literature
    required literature
  • VESELÝ, P. Projektování hotelového provozu. Praha: VŠH, 2003. ISBN 80-86578-23-2. info
  • CÓN, F. Zařízení provozoven v kostce. Praha: Ratio, 1999. info
  • ČERNÝ, J., KRUPIČKA,J. Moderní hotel. Úvaly: Ratio, 1998. ISBN 80-86351-07-6. info
  • DLABAL, J. Zařízení provozoven. Praha: Merkur, 1988. info
    recommended literature
  • Vyhláška MMR č. 137/98 Sb., platná pro ubytovací zařízení nově stavěná, kolaudovaná a rekolaudovaná po 1. červenci 1998 o obecných technických požadavcích na výstavbu, ze dne 9. června 1998. info
  • Vyhláška MMR č. 500/2006 Sb. o územně analytických podkladech, územně plánovací dokumentaci a způsobu evidence územně plánovací činnosti. info
  • Zákon č. 203/1994 Sb. o požární ochraně. info
  • Zákon č. 17/1992 Sb.o životním prostředí ve znění zákona č. 123/1998 Sb. info
  • Zákon č. 183/2006 Sb. o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon). info
  • Zákon č. 185/2001 Sb. o odpadech ve znění zákona č. 100/2001 Sb. info
  • Jiří Černý. Moderní kuchyně ve společném stravování. Praha Úvaly Ratio, 2006. ISBN 80-86351-06-8. info
  • ŠTĚTINA,V., LAMBOJOVÁ, M. Podnikatelský záměr na rozvoj cestovního ruchu v regionech a ekologické zásady výstavby a provozu hotelů a dalších ubytovacích a stravovacích zařízení. Praha: NFHR ČR, 1999. info
Language of instruction
Czech
Further comments (probably available only in Czech)
The course can also be completed outside the examination period.
The course is also listed under the following terms Winter 2008, Winter 2009, Winter 2011, Winter 2012, Winter 2013.
  • Enrolment Statistics (Winter 2010, recent)
  • Permalink: https://is.slu.cz/course/opf/winter2010/KCRPTUH