OPF:KCRPMHP Management hotelového provozu - Informace o předmětu
KCRPMHP Management hotelového provozu
Obchodně podnikatelská fakulta v Karvinézima 2011
- Rozsah
- 2/1/0. 3 kr. Ukončení: zk.
- Vyučující
- Ing. Miroslava Kostková, Ph.D. (přednášející)
Ing. Jiří Poláček (přednášející)
Ing. Pavlína Sonnková (přednášející)
Ing. Miroslava Kostková, Ph.D. (cvičící)
Ing. Jiří Poláček (cvičící)
Ing. Pavlína Sonnková (cvičící) - Garance
- Ing. Miroslava Kostková, Ph.D.
Katedra cestovního ruchu a volnočasových aktivit – Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné - Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
- Mateřské obory/plány
- Hotelnictví (program OPF, B6503GAHOT)
- Cíle předmětu
- Předmět přiblíží studentům ubytovací zařízení jako organizovaný systém, zajišťující účastníkům cestovního ruchu komplex ubytovacích, stravovacích a doplňkových služeb, seznámí je s řízením a chodem jeho jednotlivých částí (správní, ubytovací, stravovací, technický úsek, úsek doplňkových služeb). Naučí studenty řešit složité situace při tvorbě produktu v závislosti na diferencovaných cílových skupinách.
- Osnova
1. Historie a význam hotelnictví. Současnost a perpektivy moderního hotelového průmyslu.
2. Kategorizace a klasifikace ubytovacích zařízení
3. Charakteristika a fungování hotelových skupin/řetězců.
4. Profesní sdružení a asociace v oblasti hotelnictví.
5. Hotelový management a pracovníci hotelového provozu
6. Organizační struktura hotelu
7. Příjmová část hotelu. Mezinárodní rezervační systémy.
8. Lůžková část hotelu.
9. Doplňkové služby ubytovacího zařízení.
10. Péče o hosty se specifickými požadavky.
11. Kapacitní ukazatele ubytovacích zařízení, ekonomika hotelu.
12. Outsourcing a Yield Management v hotelnictví.
13. Regionální zvyklosti uplatňované v hotelnictví.
- Literatura
- povinná literatura
- KOSTKOVÁ, M. Management služeb cestovního ruchu. Karviná: SU OPF, Distanční studijní opora., 2011. ISBN 978-80-7248-510-9. info
- KOSTKOVÁ, M., NĚMČANSKÝ, M., TORČÍKOVÁ, E. Management služeb cestovního ruchu. Karviná: SU OPF, 2009. ISBN 978-80-7248-510-9. info
- PATÚŠ, P., GÚČIK, M. Manažment ubytovacej prevádzky hotela. B.Bystrica: Trian, 2005. ISBN 80-88945-81-X. info
- ČERNÝ, J., KRUPIČKA, J. Moderní hotel. Úvaly: Ratio, 2004. ISBN 80-86351-07-6. info
- BERÁNEK, J. Provozujeme pohostinství a ubytování. Praha: Grada Publishing, 2004. ISBN 80-86724-02-6. info
- doporučená literatura
- NĚMČANSKÝ, M. Analýza a kalkulace v CR. Karviná: OPF SU, 2001. ISBN 80-7248-094-4. info
- MEDLIK, S. The Business of Hotels. Oxford: Butterworth-Heinemann, 1999. info
- KNOWLES, T. Hospitality Management. New York: Longman, 1998. ISBN 0-582-31271-X. info
- INDROVÁ, J., VOŘÍŠEK, K. Yield management a jeho uplatňování v hotelnictví. Praha: VŠE, 1997. ISBN 80-7079-752-5. info
- INDROVÁ, J. Hotelový management. Praha: VŠE, 1996. ISBN 80-7079-775-4. info
- Informace učitele
- zpracování seminární práce na stanovené téma a její obhájení, 50% povinná účast na seminářích, písemná forma zkoušky
- Další komentáře
- Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
- Statistika zápisu (zima 2011, nejnovější)
- Permalink: https://is.slu.cz/predmet/opf/zima2011/KCRPMHP