KCRPHAV Hygiene and Nourishment

School of Business Administration in Karvina
Winter 2012
Extent and Intensity
2/1/0. 3 credit(s). Type of Completion: zk (examination).
Teacher(s)
Mgr. Jiří Honka (lecturer)
Mgr. Klára Václavínková (lecturer)
Mgr. Jiří Honka (seminar tutor)
Mgr. Klára Václavínková (seminar tutor)
Guaranteed by
Mgr. Jiří Honka
Department of Tourism and Leisure Activities – School of Business Administration in Karvina
Prerequisites (in Czech)
kombinovaná forma zkoušky, seminární práce, 50% povinná účast na seminářích
Course Enrolment Limitations
The course is also offered to the students of the fields other than those the course is directly associated with.
fields of study / plans the course is directly associated with
Course objectives (in Czech)
Studenti se seznámí se základy biochemie, látkovou přeměnou a činností trávicí a vylučovací soustavy, s látkami potřebnými pro zdravý vývoj organismu, s novými trendy zdravé výživy podle věkových a pracovních skupin, s problémy výživy, hygieny práce, osobní hygieny a hygieny jednotlivých provozů hotelových a stravovacích zařízení podle platné legislativy evropského a českého práva. Studenti získají základní vědomosti o běžných druzích surovin potřebných k přípravě pokrmů a naučí se chápat spojitost mezi nabídkou stravování a prosperitou, mezi stravováním, tělesnou kondicí a zdravím. Naučí se určovat energetickou a biologickou hodnotu potravin, diferencovat mezi zdravou a klasickou výživou, poznávat nebezpečí plynoucí z nekvalitních potravin a z obsahu cizorodých látek. Celkovou orientaci doplňuje učivo o vhodných a nevhodných úpravách potravin a hodnocení vybraných zbožových komodit.
Syllabus (in Czech)
  • 1. Výživa člověka - potrava, poživatiny, potraviny, základní pojmy z oblasti výživy, vlivy na výživu člověka
    2. Anatomie a fyziologie trávicí soustavy, vylučovací soustavy, úloha krevního a lymfatického systému ve výživě, smyslová ústrojí
    3. Potřeba a význam výživy
    4. Energetická, biologická a výživná hodnota potravin
    5. Druhy stravy, způsoby a zásady stravování
    6. Diferenciace ve výživě podle věku
    7. Význam dietního stravování
    8. Racionální výživa
    9. Patofyziologie výživy - nedostatečná a nevyvážená strava, civilizační choroby, potravinové alergie
    10. Alkohol ve výživě
    11. Mezinárodní gastronomie - základní charakteristiky zahraničních kuchyní
    12. Hygiena provozů veřejného stravování, HACCP,osobní hygiena pracovníků ve stravovacích službách, hygiena pracoviště, kontrola hygienické péče, legislativa
    13. Epidemiologie a škodliviny, základy mikrobiologie
Literature
    required literature
  • Vyhláška č. 137/2004 Sb. o hygienických požadavcích na stravovací služby a o zásadách osobní a provozní hygieny při činnostech epidemiologicky závažných, ve znění Vyhlášky č. 602/2006 Sb. info
  • PÁNEK, J., POKORNÝ, J. A KOL. Základy výživy, Svoboda Servis, 2002, ISBN 80-86320-23-5. info
  • KRÓLOVÁ, K. Hygiena a výživa II. OPF Karviná, 2011. ISBN 978-80-7248-635-9. info
  • KRÓLOVÁ, K. Hygiena a výživa I. Karviná: SU OPF, Distanční studijní opora, 2010. info
  • KUNOVÁ, V.,. Zdravá výživa. Grada, Praha, 2004. ISBN 978-80-247-0736-5. info
  • NOVOTNÝ, I. HRUŠKA, M.,. Biologie člověka. Fortuna Praha, 2003. ISBN 80-7168-819-3. info
  • MARADOVÁ, EVA. Výživa a hygiena ve stravovacích službách. Praha:Vysoká škola hotelová, 2001. info
    recommended literature
  • POKORNÝ A KOL. Analýza potravin, Praha, VŠCHT, 1990, ISBN 80-70-80-047-X. info
  • Nařízení č. 852/2004 Sb. o hygieně potravin (předpis se týká problematiky veřejného stravování). info
  • Nařízení EP a Rady č. 178/2002 Sb., kterým se stanoví obecné zásady a požadavky potravinového práva, zřizuje se Evropský úřad pro bezpečnost potravin a stanoví postupy týkající se bezpečnosti potravin (předpis se týká problematiky veřejného stravování). info
  • Nařízení Komise (ES) č. 2073/2005 Sb., o mikrobiologických kritériích pro potraviny. info
  • Odborné časopisy: Výživa a potraviny, Výroba potravin a jejich uvádění do oběhu,. info
  • MAŠEK, L. Potraviny a nápoje v kostkce. Ratio: Třebestovice. info
  • FOŘT, P. Výživa v otázkách a odpovědích. ISBN 978-80-86462-12-9. info
  • Zákon č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů. info
  • KRAJČOVÁ, J. Zbožíznalství. Praha: VŠH, 2005. ISBN 978-80-86578-51-4. info
  • OLDŘICH, M. Bezpečnost pokrmů v gastronomii. České a slovenské odborné nakladatelství s., r.o, 2004. ISBN 80-903401-0-5. info
  • KADLEC, P. Technologie potravin I, II,. VŠCHT Praha, 2002. ISBN 80-7080-509-9. info
  • SPRENGER, R. A. Hygiene for Management - A text for food courses. . 8th ed. London: Hiehfield Publications, 1998. info
  • HRUBÝ, S. Výživa v kostce, Úvaly, Ratio. Úvaly: Ratio, 1996. ISBN 90-00-03-375-X. info
  • TACY, M. Zemědělství a potraviny v tržní ekonomice. VŠZ Praha, 1993. ISBN 80_213_O150-3. info
    not specified
  • MATYÁŠ, Z. Ryby. In ŠTEFAN, I. et al. Hygiena potravin-Hydina, vajcia, divina, ryby. Bratislava Příroda. info
  • STEINHAUSER, L. a kol. Hygiena a technologie masa. Tišnov LAST, 1995. info
Teaching methods
Lecturing
Lecture with a video analysis
Skills demonstration
Seminar classes
Assessment methods (in Czech)
Kombinovaná zkouška
Language of instruction
Czech
Further comments (probably available only in Czech)
The course can also be completed outside the examination period.
The course is also listed under the following terms Winter 2008, Winter 2009, Winter 2010, Winter 2011, Winter 2013.
  • Enrolment Statistics (Winter 2012, recent)
  • Permalink: https://is.slu.cz/course/opf/winter2012/KCRPHAV