OPF:KCRPMHP Hotel Services Management - Course Information
KCRPMHP Hotel Services Management
School of Business Administration in KarvinaWinter 2012
- Extent and Intensity
- 2/1/0. 3 credit(s). Type of Completion: zk (examination).
- Teacher(s)
- Ing. Miroslava Kostková, Ph.D. (lecturer)
Ing. Jiří Poláček (lecturer)
Ing. Pavlína Sonnková (lecturer)
Ing. Klára Štindlová (lecturer)
Ing. Miroslava Kostková, Ph.D. (seminar tutor)
Ing. Jiří Poláček (seminar tutor)
Ing. Pavlína Sonnková (seminar tutor)
Ing. Klára Štindlová (seminar tutor) - Guaranteed by
- Ing. Miroslava Kostková, Ph.D.
Department of Tourism and Leisure Activities – School of Business Administration in Karvina - Prerequisites (in Czech)
- 70% účast na seminářích, ústní forma zkoušky
- Course Enrolment Limitations
- The course is also offered to the students of the fields other than those the course is directly associated with.
- fields of study / plans the course is directly associated with
- Hotel Industry (programme OPF, B6503GAHOT)
- Course objectives (in Czech)
- Předmět přiblíží studentům ubytovací zařízení jako organizovaný systém, zajišťující účastníkům cestovního ruchu komplex ubytovacích, stravovacích a doplňkových služeb, seznámí je s řízením a chodem jeho jednotlivých částí (správní, ubytovací, stravovací, technický úsek, úsek doplňkových služeb). Naučí studenty řešit složité situace při tvorbě produktu v závislosti na diferencovaných cílových skupinách.
- Syllabus (in Czech)
1. Historie a význam hotelnictví. Současnost a perpektivy moderního hotelového průmyslu.
2. Kategorizace a klasifikace ubytovacích zařízení
3. Charakteristika a fungování hotelových skupin/řetězců.
4. Profesní sdružení a asociace v oblasti hotelnictví.
5. Hotelový management a pracovníci hotelového provozu
6. Organizační struktura hotelu
7. Příjmová část hotelu. Mezinárodní rezervační systémy.
8. Lůžková část hotelu.
9. Doplňkové služby ubytovacího zařízení.
10. Péče o hosty se specifickými požadavky.
11. Kapacitní ukazatele ubytovacích zařízení, ekonomika hotelu.
12. Outsourcing a Yield Management v hotelnictví.
13. Regionální zvyklosti uplatňované v hotelnictví.
- Literature
- required literature
- KOSTKOVÁ, M. Management hotelového provozu. Karviná: SU OPF, Distanční studijní opora, 2011. info
- KOSTKOVÁ, M. Management služeb cestovního ruchu. Karviná: SU OPF, Distanční studijní opora., 2011. ISBN 978-80-7248-510-9. info
- PATÚŠ, P., GÚČIK, M. Manažment ubytovacej prevádzky hotela. B.Bystrica: Trian, 2005. ISBN 80-88945-81-X. info
- ČERNÝ, J., KRUPIČKA, J. Moderní hotel. Úvaly: Ratio, 2004. ISBN 80-86351-07-6. info
- BERÁNEK, J. Provozujeme pohostinství a ubytování. Praha: Grada Publishing, 2004. ISBN 80-86724-02-6. info
- recommended literature
- NĚMČANSKÝ, M. Analýza a kalkulace v CR. Karviná: OPF SU, 2001. ISBN 80-7248-094-4. info
- MEDLIK, S. The Business of Hotels. Oxford: Butterworth-Heinemann, 1999. info
- KNOWLES, T. Hospitality Management. New York: Longman, 1998. ISBN 0-582-31271-X. info
- INDROVÁ, J., VOŘÍŠEK, K. Yield management a jeho uplatňování v hotelnictví. Praha: VŠE, 1997. ISBN 80-7079-752-5. info
- INDROVÁ, J. Hotelový management. Praha: VŠE, 1996. ISBN 80-7079-775-4. info
- Teaching methods
- Lecturing
Interactive lecture
Laboratory work
Seminar classes
Students' self-study - Assessment methods
- Written exam
- Language of instruction
- Czech
- Further comments (probably available only in Czech)
- The course can also be completed outside the examination period.
- Enrolment Statistics (Winter 2012, recent)
- Permalink: https://is.slu.cz/course/opf/winter2012/KCRPMHP