OPF:MARPRJB Quality management B - Course Information
MARPRJB Quality management B
School of Business Administration in KarvinaWinter 2013
- Extent and Intensity
- 2/0/0. 2 credit(s). Type of Completion: zk (examination).
- Teacher(s)
- Dr. Ing. Marie Gabryšová (lecturer)
- Guaranteed by
- Dr. Ing. Marie Gabryšová
Department of Business Economics and Management – School of Business Administration in Karvina - Prerequisites (in Czech)
- K absolvování předmětu nejsou vyžadovány žádné podmínky a předmět může být zapsán nezávisle na jiných předmětech.
- Course Enrolment Limitations
- The course is also offered to the students of the fields other than those the course is directly associated with.
- fields of study / plans the course is directly associated with
- Business Economics in Trade and Services (programme OPF, N_EKOMAN)
- Marketing and Management (programme OPF, N_EKOMAN)
- Course objectives (in Czech)
- Cíl předmětu: Předmět vede studenty k poznání společenského významu jakosti, seznamuje s ukazateli jakosti, se strukturou současného řízení jakosti v rámci republiky s přihlédnutím k vývojovým tendencím a požadavkům vyplývajícím ze spolupráce se zeměmi EU. Poznatky jsou rozšířeny o moderní principy zabezpečování jakosti ve vyspělých státech světa (Japonska, USA, Západní Evropy), aby studenti získali všeobecnou orientaci o problematice jakosti. Důležitost sledování a řízení jakosti výrobků je zvýrazněna konkrétním výpočtem ztrát, které vznikají nespokojeností zákazníka a zhoršením dobrého jména firmy. Studenti jsou tak výrazně motivováni pro důsledné sledování a řízení jakosti a tím je vytvářen základ pro zkvalitnění jakosti výrobků, služeb a vztahů v celospolečenském rozměru.
- Syllabus (in Czech)
1. Význam a vývoj jakosti.
2. Podpora politiky jakosti v Evropě
3. Státní politika jakosti v ČR.
4. Evropská a národní ceny za jakost.
5. Systém akreditace, zkušebnictví a certifikace, normy ISO 9000, ISO 14000.
6. ISO 22000, HCCP, ostatní normy jakosti
7. TQM
8. Metody a nástroje zlepšování kvality.
9. Metody a nástroje zlepšování kvality - 2. část
10. Náklady na jakost.
11. Role vědního managementu v zabezpečování kvality.
12. Etické základy jakosti.
13. Přednáška odborníka z praxe
- Literature
- required literature
- GABRYŠOVÁ, M. Řízení jakosti. Distanční studijní opora. Karviná: OPF SU, 2006. ISBN 80-7248-366-8. info
- NENADÁL, J. Základy managementu jakosti. Ostrava: VŠB TU, 2005. ISBN 80-248-0969-9. info
- recommended literature
- GABRYŠOVÁ, M. TQM. Komplexné manažerstvo kvality, Manažerstvo kvality, história, koncepty, metody. Bratislava: Mateides a kol.,, 2006. ISBN 80-8057-656-4. info
- NENADÁL, J. Měření v systémech managementu jakosti. Praha: Management Press, 2004. ISBN 80-7261-110-0. info
- PETŘÍKOVÁ, R. A KOL. Lidé - zdroj kvality, znalostí a podnikových výkonů. Ostrava: Dům techniky Ostrava, 2002. ISBN 80-02-01419-1. info
- PLAŠKOVÁ, A. Metody a techniky analýzy a zlepšování kvality. Praha: VŠE, 1999. ISBN 80-7079-119-5. info
- Teaching methods
- Skills demonstration
- Assessment methods
- Written exam
- Language of instruction
- Czech
- Further comments (probably available only in Czech)
- The course can also be completed outside the examination period.
- Enrolment Statistics (recent)
- Permalink: https://is.slu.cz/course/opf/winter2013/MARPRJB