CVABPCER Cestovní ruch

Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné
zima 2014
Rozsah
2/1/0. 5 kr. Ukončení: zk.
Vyučující
Ing. Patrik Kajzar, Ph.D. (přednášející)
Ing. Miroslava Kostková, Ph.D. (cvičící)
Garance
Ing. Patrik Kajzar, Ph.D.
Katedra cestovního ruchu a volnočasových aktivit – Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné
Kontaktní osoba: doc. Ing. Pavlína Pellešová, Ph.D.
Předpoklady
K absolvování předmětu nejsou vyžadovány žádné podmínky a předmět může být zapsán nezávisle na jiných předmětech.
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Předmět Cestovní ruch poskytuje základní informace o vzniku, chování, poslání a rozvoji cestovního ruchu. Posluchač se seznámí nejen s významnými historickými, statistickými údaji, ale i údaji z praxe a s předpoklady dalšího vývoje cestovního ruchu doma, v Evropě i ve světě. Důraz výuky je kladen na otázky kvality služeb cestovního ruchu, institucionální řízení organizací cestovního ruchu, statistické vykazování, destinační management a spolupráci v rámci regionálního rozvoje území.
Osnova
  • 1.Historie a pojem cestovního ruchu
    2.Vymezení cestovního ruchu
    3.Postavení cestovního ruchu v národním hospodářství.
    4.Formy a druhy cestovního ruchu
    5.Subjekt cestovního ruchu
    6.Objekt cestovního ruchu.
    7.Organizace a instituce cestovního ruchu
    8.Regionální politika a její vliv na cestovní ruch
    9.Destinační management cestovního ruchu
    10.Kvalita služeb cestovního ruchu a ochrana účastníka cestovního ruchu
    11.Etika a ekologické hledisko cestovního ruchu
    12.Předpoklady rozvoje cestovního ruchu
    13.Statistické vykazování cestovního ruchu
    1.Historie a pojem cestovního ruchu
    Vznik a základní podmínky rozvoje cestovního ruchu. Charakteristika vývoje novodobého cestovního ruchu. Vývoj cestovního ruchu v České republice. Vývoj vědy o cestovním ruchu.
    2.Vymezení cestovního ruchu
    Základní pojmy cestovního ruchu. Činitelé ovlivňující účast obyvatelstva na cestovním ruchu. Systémové pojetí cestovního ruchu. Typologie. Cestovní ruch a jeho vnitřní a vnější prostředí.
    3.Postavení cestovního ruchu v národním hospodářství
    Zvláštnosti cestovního ruchu v zahraničním obchodě. Zahraniční cestovní ruch a platební bilance státu. Ekonomické hledisko cestovního ruchu. Význam domácího cestovního ruchu.
    4.Formy a druhy cestovního ruchu
    Druhy a nové formy a cestovního ruchu, charakteristika a specifikace (městský a venkovský cestovní ruch, fitness a wellness, zábavné parky, cesty za kulturou, cestovní ruch mládeže, seniorů, klubový, kongresový, industriální, venkovský, incentivní, náboženský cestovní ruch apod.).
    5.Subjekt cestovního ruchu
    Potřeba a motiv k účasti na cestovním ruchu. Motivy ovlivňující poptávku v cestovním ruchu. Typologie subjektu cestovního ruchu. Statistické vykazování subjektu cestovního ruchu.
    6.Objekt cestovního ruchu
    Vymezení a rozdělení objektu cestovního ruchu. Podniky cestovního ruchu, cílové místo a organizace cestovního ruchu. Infrastruktura a materiálně technická základna cestovního ruchu.
    7.Organizace a instituce cestovního ruchu
    Vývoj organizace a řízení cestovního ruchu v historickém, národním i mezinárodním kontextu. Institucionální řízení cestovního ruchu, národní a mezinárodní organizace cestovního ruchu, profesní asociace, role Czechtourismu.
    8.Regionální politika a její vliv na cestovní ruch
    Regionální politika území a její vliv na cestovní ruch v souvislosti s potenciálem územního celku, využitelného v cestovním ruchu. Dopady vlivu cestovního ruchu na obyvatelstvo, krajinu a ekonomiku regionu.
    9.Destinační management cestovního ruchu
    Management destinace cestovního ruchu. Význam pro rozvoj řízení cestovního ruchu v turistických regionech. Destinační společnosti, aktivity a spolupráce subjektů v rámci řízení destinace.
    10. Kvalita služeb cestovního ruchu a ochrana účastníka cestovního ruchu
    Certifikace kvality služeb cestovního ruchu. Kvalita podle ISO. Standardizace kvality. Ochrana účastníka cestovního ruchu.
    11.Etika a ekologické hledisko cestovního ruchu
    Práva a povinnosti účastníků cestovního ruchu. Směrnice Rady Evropy. Agenda 21 pro průmysl cestovního ruchu. Etika v cestovním ruchu. Etické kodexy a Celosvětový mravní kodex cestovního ruchu.
    12. Předpoklady rozvoje cestovního ruchu.
    Předpoklady rozvoje cestovního ruchu v České republice a ve světě dle UNWTO, OECD a Evropské komise pro cestovní ruch. Koncepce státní politiky rozvoje cestovního ruchu v České republice.
    13.Statistické vykazování cestovního ruchu
    Význam statistického vykazování pro řízení cestovního ruchu. Satelitní účet cestovního ruchu.
Literatura
    povinná literatura
  • ZEDKOVÁ, A. Cestovní ruch-praktikum pro seminář. Karviná, 2014. ISBN 978-80-7248-971-8. info
  • GUČÍK, M. Cestovný ruch: Vybrané kapitoly. Banská Bystrica: EkF UMB, 2010. ISBN 978-80-89090-80-8. info
  • ČERTÍK, M., FIŠEROVÁ, V. Volný čas, životní styl a cestovní ruch. Praha: VŠH, 2009. ISBN 978-80-86578-93-4. info
  • HORNER, S., SWARBROOKE, J. Cestovní ruchu, ubytování a stravování, využití volného času. Praha: Grada Publishing, 2003. ISBN 80-247-0202-9. info
  • ČERTÍK, M. A KOL. Cestovní ruch - vývoj, organizace a řízení. Praha: OFF s.r.o., 2001. ISBN 80-238-6275-8. info
  • KOLEKTIV. Služby a cestovný ruch. Bratislava: Sprint, 2001. ISBN 80-88848-78-4. info
    doporučená literatura
  • KOSTKOVÁ, M. Cestovní ruch. Karviná, 2013. ISBN 978-80-7248-834-6. info
  • KARÁSKOVÁ, T. Gastronomie - technologie výroby. Karviná, 2013. ISBN 978-80-7248-830-8. info
  • LEDNICKÝ, V., PYKA, J. Management turistické destinace. Karviná: OPF SU, 2011. ISBN 978-80-7248-637-3. info
  • NEJDL, K. Management destinace CR. Praha: VŠH, 2010. ISBN 978-80-87411-08-7. info
  • KOLEKTIV. Cestovní ruch. Brno: Eurovision, www.eurovision-eu.com, 2009. info
  • GUČÍK, M. a kol. Manažment regionálného cestovného ruchu. 1. vyd., Bratislava: EKONOM, 2007. ISBN 978-80-89090-34-1. info
  • Ústav územního rozvoje Brno. Hodnocení potenciálu cestovního ruchu na území České republiky. Praha, 2001. info
  • MALÁ, V. Cestovní ruch: Vybrané kapitoly. Praha: VŠE, 1999. ISBN 80-7079-443-7. info
    neurčeno
  • KARÁSKOVÁ, T. Gastronomie - praktikum. Karviná, 2014. ISBN 978-80-7248-970-1. info
  • VÁCLAVÍNKOVÁ, K. Hygiena a výživa. Karviná, 2014. ISBN 978-80-7248-969-5. info
Výukové metody
Přednáška s analýzou videozáznamu
Individuální konzultace
Laboratorní praktika
Studijní praxe
Demonstrace dovedností
Seminární výuka
Samostudium studentů
Metody hodnocení
Písemná zkouška
Informace učitele
Vypracování a prezentace seminární práce na zadané téma, účast na vědecko - výzkumné činnosti katedry, 50% povinná aktivní účast na seminářích.
AktivityNáročnost [h]
Ostatní studijní zátěž65
Přednáška26
Seminář13
Zkouška40
Celkem144
Další komentáře
Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
Předmět je zařazen také v obdobích zima 2015, zima 2016, zima 2017, zima 2018, zima 2019.