OPF:CVAPICLA Introduction to the Czech Lang - Informace o předmětu
	CVAPICLA Introduction to the Czech Language and Culture
Obchodně podnikatelská fakulta v Karvinézima 2014
- Rozsah
- Přednáška 12 HOD/SEM, Seminář 24 HOD/SEM. 3 kr. Ukončení: zk.
- Vyučující
- PhDr. Krystyna Heinz (přednášející)
 Mgr. Zuzana Glacová (cvičící)
 PhDr. Krystyna Heinz (cvičící)
- Garance
- Katedra cestovního ruchu a volnočasových aktivit – Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné
 Kontaktní osoba: PhDr. Janusz Karpeta, Ph.D.
- Předpoklady
- K absolvování předmětu nejsou vyžadovány žádné podmínky a předmět může být zapsán nezávisle na jiných předmětech.
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
- Mateřské obory/plány
- Business Economics in Trade and Services (program OPF, B_EKOMAN)
 
- Cíle předmětu
- The goal of the subject is the language and culture preparation of foreign students for the stay in the Czech Republic and the interaction within multinational and multicultural groups both from the point of view of linguistic and cultural competence. The course is divided into two parts taught simultaneously at the beginning of students´ stay in the CR. The first part focuses on basic Czech, the other involves data related to Czech culture and comparisons of cultures. The topics covered in the course are selected on the basis of a questionnaire research conducted in the group of foreign students studying at the School of Business Administration in the winter semester 2002.
- Osnova
- a/ nonslavonic group
 Lesson 1
 Introduction
 Lesson 2
 Greetings
 Lesson 3
 Speaking about people
 Lesson 4
 Speaking about places and time
 Lesson 5
 In the restaurant
 Lesson 6
 In the shop
 Lesson 7
 Na nádraží
 Lesson 8
 In the students club
 Lesson 9
 In the library
 Lesson 10
 Sightseeing
 Culture
 1 Czech culture within European cultures
 2 Geographical location
 3 Czech eating habits
 4 Eating out in the Czech Republic
 5 Czech specifics and comparisons
 6 Places of interest in the Czech Republic
 7 Shopping in the Czech Republic
 8 Education in the Czech Republic
 Lesson 1
 Introduction
 Czech alphabet
 Pronunciation
 Social phrases, greetings I, addressing people
 Co je to? Kdo je to?
 Lesson 2
 Greetings II
 Who´s it? Kdo je to?
 To be, personal pronouns
 Conversation - first meeting
 Co je to? Kdo je to?
 Lesson 3
 Speaking about people. Basic information.
 Gender
 Jak se jmenujete? Jmenuju se ?
 Jak se máte/ Jak se máš?
 Lesson 4
 Speaking about places and time
 Locative
 Kde je univerzita?
 Lesson 5
 V restauraci - In the restaurant
 Menu
 Grammatical gender II
 Nominative and Accusative cases
 Co si dáte?
 Lesson 6
 V obchodě - In the shop
 Numbers
 Prices
 Kolik stojí pivo? How much is beer?
 - Pivo stojí 20 korun.
 Lesson 7
 Na nádraží - At station
 Numbers 2, Revision
 Kolik stojí jízdenky. Máme slevu?
 Lesson 8
 Ve studentském klubu - In the students club
 Grammatical gender III
 Adjectives
 Pojd´ si zatančit.
 Lesson 9
 V knihovně - In the library
 Grammatical gender and Adjectives 2
 Chtěla bych si půjčit učebnici.
 Lesson 10
 Na výletě - Sightseeing
 Personal pronouns
 Je víkend. Máme volno.
 1 Czech culture within European cultures
 Comparisons according to Hofstede´s division of cultures
 2 Geographical location
 Neighbouring countries.
 Climate.
 3 Czech eating habits
 Typical Czech food and drinks.
 Czech beer.
 4 Eating out in the Czech Republic
 Restaurants and fast food outlets.
 5 Czech national specifics and Czech history
 The most significant historic events.
 The top 10 Czech personalities.
 6 Places of interest in the Czech Republic
 UNESCO monuments in the CR.
 Prague.
 7 Shopping in the Czech Republic
 Department stores and shops.
 8 Education in the Czech Republic
 System of education - types of schools.
 The most famous universities.
- Literatura
- povinná literatura
- HEINZOVÁ, K. Introduction to Czech Culture. info
- HEJTMANKOVÁ, J. Czech for foreigners I. Silesian University in Opava, School of Business, 2007. ISBN 978-80-7248-004-3. info
 - doporučená literatura
- HEINZOVÁ, K. Intercultural Communication. Karviná, 2001. ISBN 80-7248-120-7. info
- HOLÁ, L. Czech Step by Step. Praha: Fragment, 2000. ISBN 80-7200-402-6. info
- OMALIN, B., STEMPLESKI, S. Cultural Awareness. OUP: Oxford, 1996. ISBN 0-10-437194-8. info
- REŠKOVÁ, I., PINTAROVÁ, M. Communicative Czech (Elementary Czech). Ústav jazykové a odborné přípravy UK Praha, 1995. ISBN 80901947-2-9. info
 
- Výukové metody
- Demonstrace dovedností
 Seminární výuka
- Metody hodnocení
- Test
- Informace učitele
- Active participation in seminars
- Další komentáře
- Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
- Statistika zápisu (zima 2014, nejnovější)
- Permalink: https://is.slu.cz/predmet/opf/zima2014/CVAPICLA