CVAPTUH Technický úsek a údržba hotelu

Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné
zima 2015
Rozsah
2/1/0. 2 kr. Ukončení: z.
Vyučující
Mgr. Alexandr Burda (přednášející)
Ing. Patrik Kajzar, Ph.D. (přednášející)
Ing. Bohumír Přebinda (přednášející)
Ing. Pavlína Sonnková (přednášející)
Mgr. Klára Václavínková (přednášející)
Ing. Jiří Válek (přednášející)
Mgr. Alexandr Burda (cvičící)
Ing. Patrik Kajzar, Ph.D. (cvičící)
Ing. Bohumír Přebinda (cvičící)
Mgr. Klára Václavínková (cvičící)
Ing. Jiří Válek (cvičící)
Garance
Ing. Pavlína Sonnková
Katedra cestovního ruchu a volnočasových aktivit – Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné
Kontaktní osoba: Ing. Miroslava Kostková, Ph.D.
Předpoklady
K absolvování předmětu nejsou vyžadovány žádné podmínky a předmět může být zapsán nezávisle na jiných předmětech.
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Úkolem předmětu je podat přehlednou informaci o technickém vybavení jednotlivých provozů podniků ubytovacích služeb a jejich činnosti z prostorového, materiálního a finančního hlediska. Úkolem je seznámit studenty se strukturou, náplní práce a řízením technického útvaru. Studenti se naučí posuzovat technická a technologická zařízení s ohledem na technické parametry, funkční vlastnosti a ekonomickou náročnost. Předmět prezentuje nejnovější trendy ve vývoji technologie a techniky provozů cestovního ruchu, ubytovacích, stravovacích a lázeňských zařízení.
Osnova
  • 1. Služby technického úseku ubytovacích zařízení
    2. Výstavba a rekonstrukce hotelů a stravovacích provozů
    3. Operativně-technická evidence technického úseku
    4. Technické zabezpečení požární ochrany a bezpečnostní zajištění ubytovacích zařízení
    5. Komunikační technika
    6. Vybavení ubytovacích zařízení dle klasifikace
    7. Architektura a design hotelových provozů a pokojů
    8. Technologická a technická zařízení výrobních středisek
    9. Technologická a technická zařízení odbytových středisek
    10. Skladovací prostory a jejich vybavení
    11. Technologická a technická zařízení lázeňských provozů
    12. Technické a technologické vybavení pomocných provozů a doplňkových služeb
    13. Údržba ubytovacích zařízení
Literatura
    povinná literatura
  • VESELÝ, P. Projektování hotelového provozu. VŠH: Praha, 2008. ISBN 80-86578-23-2. info
  • CÓN, F. Zařízení provozoven v kostce. Praha: Ratio, 1999. info
  • ČERNÝ, J., KRUPIČKA,J. Moderní hotel. Úvaly: Ratio, 1998. ISBN 80-86351-07-6. info
    doporučená literatura
  • Vyhláška MMR č. 137/98 Sb., platná pro ubytovací zařízení nově stavěná, kolaudovaná a rekolaudovaná po 1. červenci 1998 o obecných technických požadavcích na výstavbu, ze dne 9. června 1998. info
  • Vyhláška MMR č. 500/2006 Sb. o územně analytických podkladech, územně plánovací dokumentaci a způsobu evidence územně plánovací činnosti. info
  • Zákon č. 203/1994 Sb. o požární ochraně. info
  • Zákon č. 17/1992 Sb.o životním prostředí ve znění zákona č. 123/1998 Sb. info
  • Zákon č. 183/2006 Sb. o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon). info
  • Zákon č. 185/2001 Sb. o odpadech ve znění zákona č. 100/2001 Sb. info
  • Jiří Černý. Moderní kuchyně ve společném stravování. Praha Úvaly Ratio, 2006. ISBN 80-86351-06-8. info
  • ŠTĚTINA,V., LAMBOJOVÁ, M. Podnikatelský záměr na rozvoj cestovního ruchu v regionech a ekologické zásady výstavby a provozu hotelů a dalších ubytovacích a stravovacích zařízení. Praha: NFHR ČR, 1999. info
Výukové metody
Přednášení
Přednáška s aktivizací
Přednáška s analýzou videozáznamu
Projekce (statická, dynamická)
Seminární výuka
Samostudium studentů
Metody hodnocení
Zápočet
Informace učitele
60% účast na seminářích, zápočet - kombinovaná forma zkoušení
Další komentáře
Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
Předmět je zařazen také v obdobích zima 2014, zima 2016, zima 2017, zima 2018.