CVAPAGR Agroturistika

Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné
zima 2016
Rozsah
2/0/0. 2 kr. Ukončení: z.
Vyučující
Mgr. Klára Václavínková (přednášející)
Garance
Ing. Miroslava Kostková, Ph.D.
Katedra cestovního ruchu a volnočasových aktivit – Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné
Kontaktní osoba: doc. Ing. Pavlína Pellešová, Ph.D.
Předpoklady
K absolvování předmětu nejsou vyžadovány žádné podmínky a předmět může být zapsán nezávisle na jiných předmětech.
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je otevřen studentům libovolného oboru.
Cíle předmětu
Cílem předmětu je seznámit studenty s podstatou a významem nového, progresivně se vyvíjejícího směru tématických pobytů, který poskytuje účastníkům cestovního ruchu specifické služby v úzkém propojení s přírodou, zemědělskou výrobou, tradicemi a kulturním dědictvím venkova. Vede posluchače k pochopení principů udržitelného rozvoje cestovního ruchu, ekoturistiky, ochrany životního prostředí a jejich ekonomických, sociálních a ekologických přínosů. Pozornost se soustřeďuje na plánování, organizaci, marketing a možnosti praktické aplikace projektů agroturistiky.
Osnova

  • 1. Cestovní ruch a ekologie- 1. část
    2. Cestovní ruch a ekologie - 2. část
    3. Venkovská turistika a agroturistika - 1. část
    4. Venkovská turistika a agroturistika - 2. část
    5. Služby pro účastníky venkovského cestovního ruchu a agroturistiky
    6. Kategorizace ubytování a služeb v agroturistice
    7. Mezinárodní zkušenosti
    8. Podnikatelský záměr v agroturistice
    9. Legislativní otázky podnikání ve venkovském cestovním ruchu
    10. Organizace venkovské turistiky
    11. Podpora podnikání v agroturistice
    12. Konzultační a poradenské firmy
    13. Marketing venkovského cestovního ruchu
Literatura
    povinná literatura
  • STŘÍBRNÁ, M. Venkovská turistika a agroturistika. Praha, 2005. ISBN 80-86726-14-2. info
  • JANOTKA,K. Venkovská turistika a agroturistika. Pardubice: SOŠ CR, 1999. info
  • VANĚČEK, D. Agroturistika. České Budějovice: JU ZF České Budějovice, 1997. ISBN 80-7040-222-9. info
  • PATÚŠ, P. Rukovať podnikateľa vo vidieckom cestovnom ruchu a agroturistike. Banská Bystrica: Cestovateľ, 1996. ISBN 80-967649-0-X. info
  • NĚMČANSKÝ, M. Agroturistika. Karviná: OPF, SLU, 1995. ISBN 80-85879-36-0. info
    doporučená literatura
  • PĚLUCHA, M. Rozvoj venkova v programovacím obsdobí 2007-2013 v kontextu reforem SZP EU. Praha: IREAS, 2006. ISBN 80-86684 - 42 - 3. info
  • STŘÍBRNÁ, M., MIKULA, P. Agroturistika a biopotraviny. Praha, 2003. ISBN 80-7271-137-7. info
  • KOL. Služby a cestovný ruch. Bratislava: Sprint, 2001. ISBN 80-88848-78-4. info
  • BURIAN, M. První průvodce venkovskou turistikou a agroturistikou aneb jedou k nám hosté. ECEAT Brno, 1999. ISBN 80-902640 - 0- X. info
  • NĚMČANSKÝ, M. Management cestovního ruchu. Karviná: OPF SU, 1995. ISBN 80-85879-18-2. info
  • KASPAR, C. Základy cestovného ruchu. B. Bystrica: EF UMB, 1995. ISBN 80-901166-5-5. info
  • KUNEŠOVÁ, E., NEDVĚDOVÁ, A. Technika cestovního ruchu. Praha: Grada, 1992. ISBN 80-85623-32-3. info
Výukové metody
Přednášení
Přednáška s analýzou videozáznamu
Pozorování
Samostudium studentů
monologická (výklad, přednáška)
Metody hodnocení
Kombinovaná zkouška
Informace učitele
seminární práce, účast na vědecké výzkumné činnosti katedry (jiná zátěž), zápočtový test
Další komentáře
Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
Předmět je zařazen také v obdobích zima 2014, zima 2015, zima 2017, zima 2018.