CVAPMHP Management hotelového provozu

Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné
zima 2016
Rozsah
2/1/0. 3 kr. Ukončení: zk.
Vyučující
Ing. Miroslava Kostková, Ph.D. (přednášející)
Ing. Klára Štindlová (přednášející)
Ing. Miroslava Kostková, Ph.D. (cvičící)
Ing. Peter Krupka (cvičící)
Ing. Klára Štindlová (cvičící)
Garance
Ing. Miroslava Kostková, Ph.D.
Katedra cestovního ruchu a volnočasových aktivit – Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné
Kontaktní osoba: Ing. Miroslava Kostková, Ph.D.
Předpoklady
K absolvování předmětu nejsou vyžadovány žádné podmínky a předmět může být zapsán nezávisle na jiných předmětech.
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Předmět přiblíží studentům ubytovací zařízení jako organizovaný systém, zajišťující účastníkům cestovního ruchu komplex ubytovacích, stravovacích a doplňkových služeb, seznámí je s řízením a chodem jeho jednotlivých částí (správní, ubytovací, stravovací, technický úsek, úsek doplňkových služeb). Naučí studenty řešit složité situace při tvorbě produktu v závislosti na diferencovaných cílových skupinách.
Osnova

  • 1. Historie a význam hotelnictví. Současnost a perpektivy moderního hotelového průmyslu.
    2. Kategorizace a klasifikace ubytovacích zařízení
    3. Charakteristika a fungování hotelových skupin/řetězců.
    4. Profesní sdružení a asociace v oblasti hotelnictví.
    5. Hotelový management a pracovníci hotelového provozu
    6. Organizační struktura hotelu
    7. Příjmová část hotelu. Mezinárodní rezervační systémy.
    8. Lůžková část hotelu.
    9. Doplňkové služby ubytovacího zařízení.
    10. Péče o hosty se specifickými požadavky.
    11. Kapacitní ukazatele ubytovacích zařízení, ekonomika hotelu.
    12. Outsourcing a Yield Management v hotelnictví.
    13. Regionální zvyklosti uplatňované v hotelnictví.
Literatura
    povinná literatura
  • KOSTKOVÁ, M. Management hotelového provozu. Karviná: SU OPF, Distanční studijní opora, 2011. info
  • KOSTKOVÁ, M. Management služeb cestovního ruchu. Karviná: SU OPF, Distanční studijní opora., 2011. ISBN 978-80-7248-510-9. info
  • PATÚŠ, P., GÚČIK, M. Manažment ubytovacej prevádzky hotela. B.Bystrica: Trian, 2005. ISBN 80-88945-81-X. info
  • ČERNÝ, J., KRUPIČKA, J. Moderní hotel. Úvaly: Ratio, 2004. ISBN 80-86351-07-6. info
  • BERÁNEK, J. Provozujeme pohostinství a ubytování. Praha: Grada Publishing, 2004. ISBN 80-86724-02-6. info
    doporučená literatura
  • NĚMČANSKÝ, M. Analýza a kalkulace v CR. Karviná: OPF SU, 2001. ISBN 80-7248-094-4. info
  • MEDLIK, S. The Business of Hotels. Oxford: Butterworth-Heinemann, 1999. info
  • KNOWLES, T. Hospitality Management. New York: Longman, 1998. ISBN 0-582-31271-X. info
  • INDROVÁ, J., VOŘÍŠEK, K. Yield management a jeho uplatňování v hotelnictví. Praha: VŠE, 1997. ISBN 80-7079-752-5. info
  • INDROVÁ, J. Hotelový management. Praha: VŠE, 1996. ISBN 80-7079-775-4. info
Výukové metody
Přednášení
Přednáška s aktivizací
Laboratorní praktika
Seminární výuka
Samostudium studentů
Metody hodnocení
Písemná zkouška
Informace učitele
zpracování seminární práce na stanovené téma a její obhájení, 50% povinná účast na seminářích, písemná forma zkoušky
Další komentáře
Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
Předmět je zařazen také v obdobích zima 2014, zima 2015, zima 2017, zima 2018.