CVAPNAK Nápojová kultura

Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné
zima 2017
Rozsah
2/1/0. 2 kr. Ukončení: z.
Vyučující
Ing. Miroslava Kostková, Ph.D. (přednášející)
Ing. Peter Krupka (cvičící)
Garance
Katedra cestovního ruchu a volnočasových aktivit – Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné
Kontaktní osoba: Ing. Miroslava Kostková, Ph.D.
Předpoklady
K absolvování předmětu nejsou vyžadovány žádné podmínky a předmět může být zapsán nezávisle na jiných předmětech.
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Seznámení posluchačů s nápojovou kulturou, sortimentem nápojů podávaných v odbytových střediscích restaurace, vinárna, pivnice, bar. Dále je záměrem předmětu seznámit posluchače s pravidly pro tvorbu struktury nápojového lístku, cenovou tvorbou, ekonomickými a marketingovými aspekty prodeje. Praktická cvičení jsou zaměřená na ošetřování a čepování piva, servis nealkoholických nápojů a vín, přípravu káv a základy přípravy míchaných nápojů.
Osnova

  • 1. Členění nápojů, nápojový lístek
    2. Nealkoholické nápoje, výrova sladu
    3. Výroba piva, historie, druhy
    4. Pivní hospodářství
    5. Výroba přírodního vína, historie, vinařství ve světě
    6. Vinařský zákon, odrůdy a známky v ČR
    7. Členění vín dle technologického zpracování
    8. Víno v moderní gastronomii
    9. Destiláty a jejich členění, výroba lihu, likéry a jejich členění a servis lihovin
    10. Bar a barový inventář, členění míchaných nápojů a technika jejich přípravy
    11. Teplé nápoje, čaj, kakao, čokoláda
    12. Káva a nápoje z kávy
    13. Trendy v nápojové kultuře, osobnost nápojáře
Literatura
    povinná literatura
  • MIKŠOVIC, A. Bar mixologie historie management. CONSOFF, s.r.o., 2009. ISBN 978-80-254-3983-8. info
  • TOBIAS PEHLE A KOL. Lexikon aperitivy a digestivy. Rebo Productions, 2006. ISBN 80-7234-505-2. info
  • FIALKOVÁ, B. Enologie a odborná degustace. Praha: VŠH, 2005. ISBN 80-86578-53-4. info
  • MIKŠOVIC, A. Bar provoz a produkt. Olomouc: Sdružení PDN, 1999. ISBN 80-238-3789-3. info
  • CALLEC, Ch. Encyklopedie vína. Čestlice: Rebo Productions, 1999. ISBN 80-7021-421-X. info
  • SALAČ, M. Stolničení. Praha: Fortuna, 1996. ISBN 80-7168-333-7. info
    doporučená literatura
  • THORN, J. Káva - příručka pro labužníky. Praha: Fortuna Print. ISBN 80-86144-64-X. info
  • METZ, R., GRUNER H., KESSLER, T. Restaurace a host. nakl. Evropa Sobotáles, 2008. ISBN 978-80-86706-18-4. info
  • VEČERKOVÁ, H., KISS, J. Abeceda piva. Edice ČsT, 2007. ISBN 987-80-85005-86-8. info
  • Pehle, T. Lexikon aperitivy a digestivy. Rebo Produktion, 2006. ISBN 80-7234-505-2. info
  • Kelblová, M. Lexikon nápojů. Grada Publishing, 2006. ISBN 80-247-1463-9. info
  • GASNIER, V. Nápoje. Bratislava Slovart, 2006. ISBN 80-7209-839-X. info
  • ŠEVČÍK, L., DVOŘÁK, I. Sommelierství - umění podávat víno. Praha: Grada Publishing, 2002. ISBN 80-247-0188-X. info
  • DUFEK, O. Čaj mnoha chutí (historie, příprava, recepty, občerstvení podávaná k čaji). Praha, 2001. ISBN 80-85936-32-1. info
  • ASČR. Sommelier, povolání budoucnosti. Praha: Triangl, 2001. ISBN 80-903079-1-6. info
  • VERHOF, B. Encyklopedie piva. Čestlice: Rebo Productions, 1999. ISBN 80-7234-012-3. info
  • ŠEVČÍK, L. Hledání pravdy o víně - Bílá vína. Praha: Grada Publishing, 1999. ISBN 80-7169-754-0. info
  • ŠEVČÍK, L. Hledání pravdy o víně - Červená vína. Praha: Grada Publishing, 1999. ISBN 80-7169-840-7. info
  • ŠEVČÍK, L. Hledání pravdy o víně - Šumivá vína a brandy. Praha: Grada Publishing, 1999. ISBN 80-7169-702-8. info
  • VÍTKOVÁ, M. Kultura stolování. Hradec Králové: Univerzita Hradec Králové, 1999. ISBN 80-7041-579-7. info
Výukové metody
Přednášení
Přednáška s analýzou videozáznamu
Demonstrace
Seminární výuka
Samostudium studentů
Metody hodnocení
Zápočet
Informace učitele
https://elearning.opf.slu.cz/course/view.php?id=434
Úspěšné zvládnutí teorie výroby, servisu a gastronomických pravidel podávaných nealkoholických a alkoholických teplých a studených nápojů, 70% povinná účast na seminářích.
Další komentáře
Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
Předmět je zařazen také v obdobích zima 2014, zima 2015, zima 2016, zima 2018.