PEMPOZS Consumers' Interests Protection

School of Business Administration in Karvina
Winter 2017
Extent and Intensity
2/0/0. 2 credit(s). Type of Completion: z (credit).
Guaranteed by
doc. Ing. Halina Starzyczná, Ph.D.
Department of Business Economics and Management – School of Business Administration in Karvina
Contact Person: Ing. Kateřina Matušínská, Ph.D.
Prerequisites (in Czech)
K absolvování předmětu nejsou vyžadovány žádné podmínky a předmět může být zapsán nezávisle na jiných předmětech.
Course Enrolment Limitations
The course is offered to students of any study field.
Course objectives (in Czech)
Cíl předmětu: Cílem předmětu je získat všeobecný přehled v otázkách ochrany zájmů spotřebitele. Důraz je kladen zejména na aspekty kvality zboží a služeb, odbornosti a hygieny prodeje. Studenti jsou seznamováni s činností orgánů státní správy a samosprávy, především pak s jejich působením na úseku kontroly. Nedílnou součástí jsou informace o úrovni ochrany spotřebitele v zahraničí.
Syllabus (in Czech)

  • 1. Historický vývoj ochrany spotřebitele
    2. Koncepce spotřebitelské politiky v ČR
    3. Zákon o ochraně spotřebitele
    4. Dozorové orgány
    5. Ochrana spotřebitele v ostatních zákonech
    6. Spotřebitelská politika EU
    7. Spotřebitelské organizace u nás a v zahraničí
    8. Duševní vlastnictví
    9. Vynálezy, užitné vzory a ochranné označení původu výrobku
    10. Ochrana práva autorského
    11. Hospodářská soutěž v zákonné úpravě
    12. Reklama a možnosti jejího vlivu na spotřebitele

Literature
    required literature
  • MATUSIKOVÁ, L. Žena - spotřebitelem. Karviná SU OPF, 2008. ISBN 978-80-7248-456-0. info
  • MATUSIKOVÁ, L. Ochrana zájmů spotřebitele - distanční studijní opora. Karviná: SU OPF, 2006. ISBN 80-7248-357-9. info
  • MATUSIKOVÁ, L. Ochrana zájmů spotřebitele. Karviná SU OPF, 2005. ISBN 80-7248-357-9. info
  • HOROVÁ, O. Ochrana spotřebitele. Praha:VŠE, 2002. ISBN 80-245-0290-9. info
  • KLABUSAYOVÁ, N. Vybrané aspekty ochrany spotřebitele. Frenštát pod Radhoštěm: Veronika, 2001. ISBN 80-902159-7-1. info
    recommended literature
  • Zákon č. 110/1997 Sb. o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů. info
  • Zákon č. 137/1995 Sb. o ochranných známkách, ve znění pozdějších předpisů. info
  • Zákon č. 22/1997 Sb. o technických požadavcích na výrobky a o změně a doplnění některých zákonů. info
  • Zákon č. 35/1965 Sb. o dílech literárních, vědeckých a uměleckých (autorský zákon), ve znění pozdějších předpisů. info
  • Zákon č. 59/1998 Sb. o odpovědnosti za škodu způsobenou vadou výrobku. info
  • Zákon č. 63/1986 Sb. o České zemědělské a potravinářské inspekci, ve znění pozdějších předpisů. info
  • Zákon č. 63/1991 Sb. o ochraně hospodářské soutěže, ve znění pozdějších předpisů. info
  • Zákon č. 634/1992 Sb. o ochraně spotřebitele, ve znění pozdějších předpisů. info
  • Zákon č. 64/1986 Sb. o České obchodní inspekci, ve znění pozdějších předpisů. info
Teaching methods
Skills demonstration
Assessment methods
Credit
Language of instruction
Czech
Further comments (probably available only in Czech)
The course can also be completed outside the examination period.
The course is also listed under the following terms Winter 2014, Winter 2015, Winter 2016, Winter 2018.
  • Enrolment Statistics (Winter 2017, recent)
  • Permalink: https://is.slu.cz/course/opf/winter2017/PEMPOZS