OPF:CVABPPOH Podnikání v hotelnictví - Informace o předmětu
CVABPPOH Podnikání v hotelnictví
Obchodně podnikatelská fakulta v Karvinézima 2019
- Rozsah
- 1/2/0. 4 kr. Ukončení: zk.
- Vyučující
- Ing. Patrik Kajzar, Ph.D. (přednášející)
doc. Ing. Pavlína Pellešová, Ph.D. (přednášející)
Ing. Patrik Kajzar, Ph.D. (cvičící)
doc. Ing. Pavlína Pellešová, Ph.D. (cvičící)
Ing. Jakub Vacha (cvičící)
Ing. Miroslava Kostková, Ph.D. (přednášející)
Ing. Miroslava Kostková, Ph.D. (cvičící) - Garance
- doc. Ing. Pavlína Pellešová, Ph.D.
Katedra cestovního ruchu a volnočasových aktivit – Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné
Kontaktní osoba: doc. Ing. Pavlína Pellešová, Ph.D. - Rozvrh
- Út 13:05–13:50 VC010, kromě Út 8. 10. ; a Čt 24. 10. 9:45–10:30 VC010
- Rozvrh seminárních/paralelních skupin:
- Předpoklady
- FAKULTA(OPF) && TYP_STUDIA(B) && FORMA(P)
Předmět může být zapsán nezávisle na jiných předmětech. - Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Předmět si smí zapsat nejvýše 30 stud.
Momentální stav registrace a zápisu: zapsáno: 0/30, pouze zareg.: 0/30 - Mateřské obory/plány
- Podniková ekonomika a management (program OPF, B_EKOMAN, směr Management hotelnictví)
- Cíle předmětu
- Cílem předmětu je seznámit studenty se základními pojmy z oblasti podnikání, odpovídajícími právními normami. Dále bude rozebírána problematika založení podniku, jeho fungování, personalistika, strategie podnikání, s ohledem na prostředí v gastronomii, hotelnictví a lázeňství v České republice.
- Osnova
- 1. Podnikatelské prostředí v hotelovém průmyslu.
2. Podnikání v hotelnictví, podnikavost, integrační procesy v hotelnictví
3. Charakteristika podnikatelského subjektu, jeho typy a vlastnosti
4. Základní principy a právní aspekty založení podniku, činnosti podniku
5. Formy podnikatelských struktur v gastronomii, hotelnictví a lázeňství
6. Podnikatelský záměr
7. Rizika podnikání
8. Produkt v gastronomii, hotelnictví a lázeňství, jeho vlastnosti
9. Kvalita produktu, standardy kvality, hodnocení kvality služeb v hotelnictví
10. Řízení lidských zdrojů v hotelnictví
11. Podnikatelská etika a společensky zodpovědné podnikání v podmínkách hotelnictví
12. Analýza konkurence a formy spolupráce v hotelnictví
13. Podpora podnikání v České republice
- 1. Podnikatelské prostředí v hotelovém průmyslu.
- Literatura
- povinná literatura
- RYGLOVÁ, K., BURIAN, M., VAJČNEROVÁ, I. Cestovní ruch - podnikatelské přístupy a příležitosti v praxi. Praha: Grada Publishing, 2011. ISBN 978-80-247-4039-3. info
- KORÁB, V., PETERKA, J., REŽŇÁKOVÁ, M. Podnikatelský plán. 1. vyd. Brno: Computer Press, 2007. ISBN 978-80-251-1605-0. info
- KOUBEK, J. Řízení lidských zdrojů - základy moderní personalistiky. Praha: Management Press, 2007. ISBN 978-80-7261-168-3. info
- KOSMÁK, P. Hotelové podnikání a integrační procesy. Praha: VŠH, 2005. ISBN 80-86578-50-X. info
- BERÁNEK, J. Provozujeme pohostinství a ubytování. Praha: Grada Publishing, 2004. ISBN 80-86724-02-6. info
- doporučená literatura
- NOVACKÁ, L. a kol. Cestovný ruch, udržateľnosť a zodpovednosť na medzinárodnom trhu. Bratislava: EKONÓM, 2013. ISBN 978-80-225-3475-8. info
- INDROVÁ, J. a kol. Kvalita ve službách cestovního ruchu. Praha: VŠE, 2011. ISBN 978-80-245-1766-7. info
- HASSANIEN, A., C. DALE a A. CLARKE. Hospitality Business Development. Oxford: Elsevier L.t.d., 2010. ISBN 978-1-85617-69-5. info
- Výukové metody
- Přednášení
Přednáška s aktivizací
Přednáška s analýzou videozáznamu
Prezentace seminární práce
Seminární výuka - Metody hodnocení
- Známkou
Písemný test
Obhájení seminární práce - Informace učitele
- Student musí zpracovat a obhájit seminární práci, 60% povinná účast na seminářích, průběžný test.
Aktivity Náročnost [h] Ostatní studijní zátěž 41 Přednáška 13 Seminář 26 Zkouška 40 Celkem 120 - Další komentáře
- Studijní materiály
Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
- Statistika zápisu (zima 2019, nejnovější)
- Permalink: https://is.slu.cz/predmet/opf/zima2019/CVABPPOH