C 2018

Jídlo a pití, gastronomická příprava.

KORBELÁŘOVÁ, Irena

Basic information

Original name

Jídlo a pití, gastronomická příprava.

Name in Czech

Jídlo a pití, gastronomická příprava.

Name (in English)

Food and drinks, gastronomic preparation.

Authors

KORBELÁŘOVÁ, Irena (203 Czech Republic, guarantor, belonging to the institution)

Edition

1. vyd. Ostrava, Ratiboř, Jídlo a pití, gastronomická příprava. p. 63-101, 39 pp. S knížaty u stolu. Kuchyně a kultura stolování na středověkých vévodských dvorech v Opavě a Ratiboři, 2018

Publisher

Národní památkový ústav, odborné pracoviště v Ostravě

Other information

Language

Czech

Type of outcome

Kapitola resp. kapitoly v odborné knize

Field of Study

60101 History

Country of publisher

Czech Republic

Confidentiality degree

není předmětem státního či obchodního tajemství

Publication form

printed version "print"

References:

RIV identification code

RIV/47813059:19240/18:N0000010

Organization unit

Faculty of Philosophy and Science in Opava

ISBN

978-80-88240-03-7

Keywords (in Czech)

Stravování; gastronomie; dvorská kultura; středověk

Keywords in English

Food; gastronomy; court culture; Middle Ages

Tags

International impact, Reviewed

Links

DG18P02OVV067, research and development project.
Změněno: 21/2/2022 11:21, Zuzana Bergrová

Abstract

V originále

Kapitola charakterizuje kulinární kulturu evropských středověkých dvorů; pozornost věnuje zásobování a skladně jídelníčku ve dnech všedních, postních a svátečních, včetně slavností a rituálních událostí.

In English

The chapter characterises the culinary culture of European medieval courts; attention is paid to the supply and structure of diet during ordinary, fast and festive days including celebrations and ritual events.