C 2018

Slavnostní stolování slezských Piastovců a Poděbradů v 16. a 17. století.

KORBELÁŘOVÁ, Irena

Basic information

Original name

Slavnostní stolování slezských Piastovců a Poděbradů v 16. a 17. století.

Name in Czech

Slavnostní stolování slezských Piastovců a Poděbradů v 16. a 17. století.

Name (in English)

Festive dining of the Silesian Piasts and Poděbrads in the 16th and 17th centuries.

Edition

1. vyd. Opava, Slavnostní stolování slezských Piastovců a Poděbradů v 16. a 17. století. p. 143-163, 21 pp. Svatby, oddavky, veselí. Příspěvky k tématu. 2018

Publisher

Slezská univerzita v Opavě

Other information

Language

Czech

Type of outcome

Chapter(s) of a specialized book

Field of Study

60101 History

Country of publisher

Czech Republic

Confidentiality degree

is not subject to a state or trade secret

Publication form

printed version "print"

RIV identification code

RIV/47813059:19240/18:A0000224

Organization unit

Faculty of Philosophy and Science in Opava

ISBN

978-80-7510-286-7

Keywords (in Czech)

Slezsko; raný novověk; kulinární kultura; festivity

Keywords in English

Silesia; early Modern period; culinary culture; festivities

Tags

International impact, Reviewed
Changed: 21/2/2022 11:21, Zuzana Bergrová

Abstract

In the original language

Kapitola charakterizuje stravování a stolování jako součást dvorské kultury s akcentem na přechodové rituály, zvláště svatby, a to na příkladu vévodského prostředí spojeného s příslušníky rodu Piastovců a Poděbradů.

In English

The chapter characterises eating habits and dining as a part of court culture with emphasis on transition rituals, especially weddings, namely on the example of the ducal environment associated with the members of the Piast and Poděbrad families.