C 2018

Slavnostní stolování slezských Piastovců a Poděbradů v 16. a 17. století.

KORBELÁŘOVÁ, Irena

Basic information

Original name

Slavnostní stolování slezských Piastovců a Poděbradů v 16. a 17. století.

Name in Czech

Slavnostní stolování slezských Piastovců a Poděbradů v 16. a 17. století.

Name (in English)

Festive dining of the Silesian Piasts and Poděbrads in the 16th and 17th centuries.

Authors

KORBELÁŘOVÁ, Irena (203 Czech Republic, guarantor, belonging to the institution)

Edition

1. vyd. Opava, Slavnostní stolování slezských Piastovců a Poděbradů v 16. a 17. století. p. 143-163, 21 pp. Svatby, oddavky, veselí. Příspěvky k tématu. 2018

Publisher

Slezská univerzita v Opavě

Other information

Language

Czech

Type of outcome

Kapitola resp. kapitoly v odborné knize

Field of Study

60101 History

Country of publisher

Czech Republic

Confidentiality degree

není předmětem státního či obchodního tajemství

Publication form

printed version "print"

RIV identification code

RIV/47813059:19240/18:A0000224

Organization unit

Faculty of Philosophy and Science in Opava

ISBN

978-80-7510-286-7

Keywords (in Czech)

Slezsko; raný novověk; kulinární kultura; festivity

Keywords in English

Silesia; early Modern period; culinary culture; festivities

Tags

International impact, Reviewed
Změněno: 21/2/2022 11:21, Zuzana Bergrová

Abstract

V originále

Kapitola charakterizuje stravování a stolování jako součást dvorské kultury s akcentem na přechodové rituály, zvláště svatby, a to na příkladu vévodského prostředí spojeného s příslušníky rodu Piastovců a Poděbradů.

In English

The chapter characterises eating habits and dining as a part of court culture with emphasis on transition rituals, especially weddings, namely on the example of the ducal environment associated with the members of the Piast and Poděbrad families.