Detailed Information on Publication Record
2018
Slavnostní stolování slezských Piastovců a Poděbradů v 16. a 17. století.
KORBELÁŘOVÁ, IrenaBasic information
Original name
Slavnostní stolování slezských Piastovců a Poděbradů v 16. a 17. století.
Name in Czech
Slavnostní stolování slezských Piastovců a Poděbradů v 16. a 17. století.
Name (in English)
Festive dining of the Silesian Piasts and Poděbrads in the 16th and 17th centuries.
Authors
KORBELÁŘOVÁ, Irena (203 Czech Republic, guarantor, belonging to the institution)
Edition
1. vyd. Opava, Slavnostní stolování slezských Piastovců a Poděbradů v 16. a 17. století. p. 143-163, 21 pp. Svatby, oddavky, veselí. Příspěvky k tématu. 2018
Publisher
Slezská univerzita v Opavě
Other information
Language
Czech
Type of outcome
Kapitola resp. kapitoly v odborné knize
Field of Study
60101 History
Country of publisher
Czech Republic
Confidentiality degree
není předmětem státního či obchodního tajemství
Publication form
printed version "print"
RIV identification code
RIV/47813059:19240/18:A0000224
Organization unit
Faculty of Philosophy and Science in Opava
ISBN
978-80-7510-286-7
Keywords (in Czech)
Slezsko; raný novověk; kulinární kultura; festivity
Keywords in English
Silesia; early Modern period; culinary culture; festivities
Tags
International impact, Reviewed
Změněno: 21/2/2022 11:21, Zuzana Bergrová
V originále
Kapitola charakterizuje stravování a stolování jako součást dvorské kultury s akcentem na přechodové rituály, zvláště svatby, a to na příkladu vévodského prostředí spojeného s příslušníky rodu Piastovců a Poděbradů.
In English
The chapter characterises eating habits and dining as a part of court culture with emphasis on transition rituals, especially weddings, namely on the example of the ducal environment associated with the members of the Piast and Poděbrad families.