C 2018

Slavnostní stolování slezských Piastovců a Poděbradů v 16. a 17. století.

KORBELÁŘOVÁ, Irena

Základní údaje

Originální název

Slavnostní stolování slezských Piastovců a Poděbradů v 16. a 17. století.

Název česky

Slavnostní stolování slezských Piastovců a Poděbradů v 16. a 17. století.

Název anglicky

Festive dining of the Silesian Piasts and Poděbrads in the 16th and 17th centuries.

Autoři

KORBELÁŘOVÁ, Irena

Vydání

1. vyd. Opava, Slavnostní stolování slezských Piastovců a Poděbradů v 16. a 17. století. od s. 143-163, 21 s. Svatby, oddavky, veselí. Příspěvky k tématu. 2018

Nakladatel

Slezská univerzita v Opavě

Další údaje

Jazyk

čeština

Typ výsledku

Kapitola resp. kapitoly v odborné knize

Obor

60101 History

Stát vydavatele

Česká republika

Utajení

není předmětem státního či obchodního tajemství

Forma vydání

tištěná verze "print"

Kód RIV

RIV/47813059:19240/18:A0000224

Organizační jednotka

Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě

ISBN

978-80-7510-286-7

Klíčová slova česky

Slezsko; raný novověk; kulinární kultura; festivity

Klíčová slova anglicky

Silesia; early Modern period; culinary culture; festivities

Příznaky

Mezinárodní význam, Recenzováno
Změněno: 21. 2. 2022 11:21, Zuzana Bergrová

Anotace

ORIG EN

V originále

Kapitola charakterizuje stravování a stolování jako součást dvorské kultury s akcentem na přechodové rituály, zvláště svatby, a to na příkladu vévodského prostředí spojeného s příslušníky rodu Piastovců a Poděbradů.

Anglicky

The chapter characterises eating habits and dining as a part of court culture with emphasis on transition rituals, especially weddings, namely on the example of the ducal environment associated with the members of the Piast and Poděbrad families.
Zobrazeno: 18. 11. 2025 11:37