C
2018
Slavnostní stolování slezských Piastovců a Poděbradů v 16. a 17. století.
KORBELÁŘOVÁ, Irena
Základní údaje
Originální název
Slavnostní stolování slezských Piastovců a Poděbradů v 16. a 17. století.
Název česky
Slavnostní stolování slezských Piastovců a Poděbradů v 16. a 17. století.
Název anglicky
Festive dining of the Silesian Piasts and Poděbrads in the 16th and 17th centuries.
Vydání
1. vyd. Opava, Slavnostní stolování slezských Piastovců a Poděbradů v 16. a 17. století. od s. 143-163, 21 s. Svatby, oddavky, veselí. Příspěvky k tématu. 2018
Nakladatel
Slezská univerzita v Opavě
Další údaje
Typ výsledku
Kapitola resp. kapitoly v odborné knize
Stát vydavatele
Česká republika
Utajení
není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání
tištěná verze "print"
Kód RIV
RIV/47813059:19240/18:A0000224
Organizační jednotka
Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě
Klíčová slova česky
Slezsko; raný novověk; kulinární kultura; festivity
Klíčová slova anglicky
Silesia; early Modern period; culinary culture; festivities
Příznaky
Mezinárodní význam, Recenzováno
V originále
Kapitola charakterizuje stravování a stolování jako součást dvorské kultury s akcentem na přechodové rituály, zvláště svatby, a to na příkladu vévodského prostředí spojeného s příslušníky rodu Piastovců a Poděbradů.
Anglicky
The chapter characterises eating habits and dining as a part of court culture with emphasis on transition rituals, especially weddings, namely on the example of the ducal environment associated with the members of the Piast and Poděbrad families.
Zobrazeno: 10. 5. 2025 02:48