D 2018

Bramborové knedlíky jako element kulturního transferu českých zemí a příhraničních regionů.

KORBELÁŘOVÁ, Irena

Basic information

Original name

Bramborové knedlíky jako element kulturního transferu českých zemí a příhraničních regionů.

Name in Czech

Bramborové knedlíky jako element kulturního transferu českých zemí a příhraničních regionů.

Name (in English)

Potato dumplings as an element of cultural transfer of the Czech Lands and the border regions. Informace o výsledku:

Authors

KORBELÁŘOVÁ, Irena (203 Czech Republic, guarantor, belonging to the institution)

Edition

1. vyd. Kraków, Znaczenie ziemniaka w Europie i na ziemiach polskich ze szczególnym uwzględnieniem Dolnego Śląska w kontekście historii i teraźniejszości, p. 189-205, 17 pp. 2018

Publisher

Instytut Historyczny Uniwersytetu Wrocławskiego

Other information

Language

Czech

Type of outcome

Stať ve sborníku

Field of Study

60101 History

Country of publisher

Poland

Confidentiality degree

není předmětem státního či obchodního tajemství

Publication form

printed version "print"

RIV identification code

RIV/47813059:19240/18:A0000228

Organization unit

Faculty of Philosophy and Science in Opava

ISBN

978-83-65892-09-6

Keywords (in Czech)

Kulturní dějiny; Evropa; 19. století; stravování; gastronomie; brambory

Keywords in English

Cultural history; Europe; 19th century; eating habits; gastronomy; potatoes

Tags

International impact, Reviewed
Změněno: 21/2/2022 11:21, Zuzana Bergrová

Abstract

V originále

Příspěvek nabízí mikrosondu z oblasti dějin brambor a bramborových pokrmů; představuje bramborový knedlík jako fenomén středoevropské gastronomie a kulinární kultury, připomíná jeho počátky a roli kuchařských knih při jeho transferu a ukotvení v jídelníčku středních vrstev.

In English

The paper offers a microprobe in the area of the history of potatoes and potato dishes; it presents a potato dumpling as a phenomenon of the Central European gastronomy and culinary culture, it reminds of its beginnings and the role of cookbooks in its transfer and anchoring in the diet of the middle classes.