Detailed Information on Publication Record
2018
Bramborové knedlíky jako element kulturního transferu českých zemí a příhraničních regionů.
KORBELÁŘOVÁ, IrenaBasic information
Original name
Bramborové knedlíky jako element kulturního transferu českých zemí a příhraničních regionů.
Name in Czech
Bramborové knedlíky jako element kulturního transferu českých zemí a příhraničních regionů.
Name (in English)
Potato dumplings as an element of cultural transfer of the Czech Lands and the border regions. Informace o výsledku:
Authors
KORBELÁŘOVÁ, Irena (203 Czech Republic, guarantor, belonging to the institution)
Edition
1. vyd. Kraków, Znaczenie ziemniaka w Europie i na ziemiach polskich ze szczególnym uwzględnieniem Dolnego Śląska w kontekście historii i teraźniejszości, p. 189-205, 17 pp. 2018
Publisher
Instytut Historyczny Uniwersytetu Wrocławskiego
Other information
Language
Czech
Type of outcome
Stať ve sborníku
Field of Study
60101 History
Country of publisher
Poland
Confidentiality degree
není předmětem státního či obchodního tajemství
Publication form
printed version "print"
RIV identification code
RIV/47813059:19240/18:A0000228
Organization unit
Faculty of Philosophy and Science in Opava
ISBN
978-83-65892-09-6
Keywords (in Czech)
Kulturní dějiny; Evropa; 19. století; stravování; gastronomie; brambory
Keywords in English
Cultural history; Europe; 19th century; eating habits; gastronomy; potatoes
Tags
International impact, Reviewed
Změněno: 21/2/2022 11:21, Zuzana Bergrová
V originále
Příspěvek nabízí mikrosondu z oblasti dějin brambor a bramborových pokrmů; představuje bramborový knedlík jako fenomén středoevropské gastronomie a kulinární kultury, připomíná jeho počátky a roli kuchařských knih při jeho transferu a ukotvení v jídelníčku středních vrstev.
In English
The paper offers a microprobe in the area of the history of potatoes and potato dishes; it presents a potato dumpling as a phenomenon of the Central European gastronomy and culinary culture, it reminds of its beginnings and the role of cookbooks in its transfer and anchoring in the diet of the middle classes.