BOTLÍKOVÁ, Milena. Intenzita cestovního ruchu v ČR. Online. In Aktuální trendy v lážeňství, hotelnictví a turismu: Cestovní ruch jako faktor regionálního rozvoje. 1. vydání. Opava: Slezská univerzita v Opavě, 2019, s. 10-16. ISBN 978-80-7510-359-8.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Intenzita cestovního ruchu v ČR
Název česky Intenzita cestovního ruchu v ČR
Název anglicky Tourism intensity in the Czech Republic
Autoři BOTLÍKOVÁ, Milena (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání 1. vydání. Opava, Aktuální trendy v lážeňství, hotelnictví a turismu: Cestovní ruch jako faktor regionálního rozvoje, od s. 10-16, 7 s. 2019.
Nakladatel Slezská univerzita v Opavě
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 50702 Urban studies
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání elektronická verze "online"
WWW URL
Kód RIV RIV/47813059:19240/19:A0000825
Organizační jednotka Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě
ISBN 978-80-7510-359-8
Klíčová slova česky Defertova funkce; cestovní ruch; intenzita; udržitelný
Klíčová slova anglicky Defert function; tourism; intensity; sustainable
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Ing. Milena Botlíková, Ph.D., učo 21108. Změněno: 16. 2. 2022 15:31.
Anotace
Cestovní ruch (CR) je v současné době dynamickým odvětvím. Odborná literatura se shoduje, že cestovní ruch přispívá k rozvoji regionu, na druhou stranu se začalo polemizovat, zda setrvalý rozvoj nevede k negativním dopadům na ekonomickou, ekologickou a sociální oblast v regionech. V mnoha případech dochází k nasycení území cestovním ruchem, které je mnohdy příčinou ztráty atraktivity cílové destinace, potírání místní identity a v neposlední řadě iritace obyvatelstva. Zachování spokojenosti obyvatelstva, jak se uvádí v dokumentu ministerstva (MMR, 2013), představuje významné měřítko kvality pobytu návštěvníků a CR, které je potřebné pravidelně sledovat. Článek se zaměřil na identifikaci intenzity CR v obcích s rozšířenou působností ČR.
Anotace anglicky
Tourism is currently a dynamic industry. Professional literature agrees that tourism contributes to the development of the region; on the other hand, it has begun to argue whether sustained development does not lead to negative impacts on the economic, environmental and social areas in the regions. In many cases, the territory is saturated with tourism, which is often the cause of the loss of attractiveness of the destination, the fight against local identity and, last but not least, irritation of the population. Maintaining the satisfaction of the population as stated in the document of the Ministry (MRD, 2013) represents a significant measure of the quality of visitor's stay and tourism, which needs to be regularly monitored. The article focused on the identification of the intensity of tourism in municipalities with extended competence of the Czech Republic.
VytisknoutZobrazeno: 5. 5. 2024 10:07