JANÍK, Petr a Dagmar ZORKOVÁ. EXPERTNÍ SYSTÉM PRO VÝBĚR UBYTOVÁNÍ PRO SPECIFICKOU SKUPINU KLIENTŮ S VYUŽITÍM FUZZY LOGIKY. Studia turistica. Jihlava: Vysoká škola polytechnická Jihlava, 2018, roč. 9/2018, č. 3, s. 15-24. ISSN 1804-252X.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název EXPERTNÍ SYSTÉM PRO VÝBĚR UBYTOVÁNÍ PRO SPECIFICKOU SKUPINU KLIENTŮ S VYUŽITÍM FUZZY LOGIKY
Název anglicky EXPERT SYSTEM FOR HOTEL SELECTION FOR A SPECIFIC GROUP OF CLIENTS USING FUZZY LOGIC
Autoři JANÍK, Petr (203 Česká republika, garant, domácí) a Dagmar ZORKOVÁ (203 Česká republika).
Vydání Studia turistica, Jihlava, Vysoká škola polytechnická Jihlava, 2018, 1804-252X.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 50202 Applied Economics, Econometrics
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW Odkaz na www stránky časopisu Studia Turistica Přímé stažení příslušného čísla časopisu.
Kód RIV RIV/47813059:19240/18:A0000345
Organizační jednotka Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě
Klíčová slova anglicky Expert system;Fuzzy sets;Hotel services;Mathematical model;Specific groups of clients
Změnil Změnil: Ing. Petr Janík, učo 25851. Změněno: 31. 3. 2019 20:40.
Anotace
Příspěvek se zaměřuje na aplikaci metod fuzzy logiky v přístupném cestovním ruchu. Metody fuzzy logiky jsou využity při návrhu expertního systému, který umožňuje specifické skupině klientů vybrat vhodné ubytování. Teoretická část příspěvku se zaměřuje na vymezení přístupného turismu a klientů se specifickými potřebami, zmíněny jsou aktuální studie zabývající se přístupným cestovním ruchem. Základní vědecká metoda v příspěvku je metoda modelování. V návrhu a konstrukci modelu je využita fuzzy logika. Cílem příspěvku je navrhnout a implementovat expertní systém s prvky fuzzy logiky pro výběr vhodného ubytování pro specifickou skupinu klientů. Za specifickou skupinu klientů jsou považovány rodiny s dětmi do tří let. Mezi vstupní jazykové parametry patří cena ubytování, lokace hotelu, kvalita nabízených služeb, úroveň animačního programu a zázemí pro děti. Praktické použití modelu je otestováno formou případové studie.
Anotace anglicky
The paper focuses on the application of fuzzy logic methods in accessible tourism. Fuzzy logic methods are used in designing an expert system that allows a specific group of clients to choose suitable accommodation. The theoretical part of the contribution focuses on the definition of accessible tourism and clients with specific needs, the current studies on accessible tourism are mentioned. The basic scientific method in the paper is the modeling method. Fuzzy logic is used in the design and construction of the model. The aim of the paper is design and implement an expert system with fuzzy logic elements to select suitable accommodation for a specific group of clients. For a specific group of clients, families with children are considered to be under three years of age. Input language parameters include hotel accommodation, hotel location, quality of services offered, animation program level and children‘s facilities. The practical use of the model is tested in a case study.
VytisknoutZobrazeno: 9. 5. 2024 01:43