C 2018

Banket u příležitosti svatby Leopolda I. a Markéty Marie Terezy Španělské roku 1666 v kontextu kulinární kultury císařského dvora.

KORBELÁŘOVÁ, Irena

Basic information

Original name

Banket u příležitosti svatby Leopolda I. a Markéty Marie Terezy Španělské roku 1666 v kontextu kulinární kultury císařského dvora.

Name in Czech

Banket u příležitosti svatby Leopolda I. a Markéty Marie Terezy Španělské roku 1666 v kontextu kulinární kultury císařského dvora.

Name (in English)

The banquet on the occasion of wedding of Leopold I and Margaret Maria Theresa of Spain in 1666 in the context of the culinary culture of the imperial court.

Authors

KORBELÁŘOVÁ, Irena (203 Czech Republic, guarantor, belonging to the institution)

Edition

1. vyd. Opava, Banket u příležitosti svatby Leopolda I. a Markéty Marie Terezy Španělské roku 1666 v kontextu kulinární kultury císařského dvora. p. 181-201, 21 pp. Svatby, oddavky, veselí. Příspěvky k tématu. 2018

Publisher

Slezská univerzita v Opavě

Other information

Language

Czech

Type of outcome

Kapitola resp. kapitoly v odborné knize

Field of Study

60101 History

Country of publisher

Czech Republic

Confidentiality degree

není předmětem státního či obchodního tajemství

Publication form

printed version "print"

RIV identification code

RIV/47813059:19240/18:A0000226

Organization unit

Faculty of Philosophy and Science in Opava

ISBN

978-80-7510-286-7

Keywords (in Czech)

Habsburská monarchie; raný novověk; císařský dvůr; ceremoniál; kulinární kultura.

Keywords in English

Habsburg monarchy; early Modern period; imperial court; ceremony; culinary culture

Tags

International impact, Reviewed
Změněno: 21/2/2022 11:21, Zuzana Bergrová

Abstract

V originále

Kapitola charakterizuje kulinární složku festivit spojených s první svatbou císaře Leopolda I. s přihlédnutím k celkovému pojetí dvorského ceremoniálu a stravovacích zvyklostí dané doby.

In English

The chapter characterises the culinary component of festivities connected with the first wedding of the Emperor Leopold I in the context of the overall concept of the court ceremony and dietary habits of the time.