GABRYŠOVÁ, Marie, Pavla SÝKOROVÁ a Oldřich BERKA. Vybrané teoretické a empirické pohledy na inovace. Karviná: SU OPF Karviná, 2014, 108 s. ISBN 978-80-7510-049-8.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Vybrané teoretické a empirické pohledy na inovace
Název česky Vybrané teoretické a empirické pohledy na inovace
Název anglicky Selected theoretical and empirical insights into innovation
Autoři GABRYŠOVÁ, Marie (203 Česká republika, domácí), Pavla SÝKOROVÁ (203 Česká republika, domácí) a Oldřich BERKA (203 Česká republika, domácí).
Vydání Karviná, 108 s. 2014.
Nakladatel SU OPF Karviná
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Odborná kniha
Obor 50204 Business and management
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání paměťový nosič (CD, DVD, flash disk)
Kód RIV RIV/47813059:19520/14:N0000011
Organizační jednotka Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné
ISBN 978-80-7510-049-8
Klíčová slova anglicky innovation; culture; society; ecology; economy; small and medium-sized enterprises
Návaznosti EE2.3.20.0016, projekt VaV.
Změnil Změnil: RNDr. Daniel Jakubík, učo 139797. Změněno: 7. 2. 2020 10:57.
Anotace
První kapitola se zaměřuje na studium vzniku, podmínek a příčin inovativního myšlení. Náš postup využívá schumpeterskou triádu novace + invence + implementace, ale především triádu idea + inovace + difúze, s níž pracuje například dvojice Müller Prothmann a Nora Dörr. Výzkum se zaměřuje na elementární charakteristiky oblasti vzniku inovujících idejí a invencí: klíčovým pojmem se stává kreativní destrukce, jejíž pomocí lze dobře komparovat triadický Schumpeterův postup s evolučním výkladem například Schmooklera. Kontextem je kultura jako celek: od popisu mozkových funkcí po technologické změny. Jde samozřejmě o ideální prezentaci procesu, jehož jednotlivé etapy se v průběhu formování inovací mohou vzájemně ovlivňovat. (Nápady a ideje mohou vznikat i v okamžiku marketizace nějakého produktu.) Druhá kapitola má spíše empirický charakter. Popisuje systémy inovací od makrosystémů fungujících v hospodářských velmocích, přes systémy inovací v EU, až po národní a regionální. Do této části byly včleněny i inovační profily vybraných zemí Evropy, a také Austrálie, Kanady a USA. V části, která se věnuje kvalitativní podpoře inovaci, je zdůrazněna vzájemná relace mezi kvalitou a inovacemi. Kapitolu uzavírají výsledky výzkumu pohledu MSP na inovace v Moravskoslezském kraji.
Anotace anglicky
The first chapter focuses on the study of the origin, conditions and causes of innovative thinking. The second chapter is rather empirical. Describes innovation systems from macro systems operating in economic powers, through innovation systems in the EU to national and regional.
VytisknoutZobrazeno: 24. 7. 2024 07:22