Detailed Information on Publication Record
2018
"...zemňáky a zelé, to je naše živobytí celé...". K roli brambor ve venkovské společnosti českých zemí 18. a 19. století s přihlédnutím k podhorskému regionu Valašska.
ŽÁČEK, RudolfBasic information
Original name
"...zemňáky a zelé, to je naše živobytí celé...". K roli brambor ve venkovské společnosti českých zemí 18. a 19. století s přihlédnutím k podhorskému regionu Valašska.
Name in Czech
"...zemňáky a zelé, to je naše živobytí celé...". K roli brambor ve venkovské společnosti českých zemí 18. a 19. století s přihlédnutím k podhorskému regionu Valašska.
Name (in English)
"...potatoes and cabbage are our daily bread..." The role of potatoes in the rural society of the Czech Lands in the 18th and 19 th centuries with regard to the foothill region of Valachia.
Authors
ŽÁČEK, Rudolf (203 Czech Republic, guarantor, belonging to the institution)
Edition
1. vyd. Kraków, Znaczenie ziemniaka w Europie i na ziemiach polskich ze szczególnym uwzglednieniem Dolnego Ślaska w kontekście historii i teraźniejszości. p. 57-67, 11 pp. 2018
Publisher
Instytut Historyczny Uniwersytetu Wroclawskiego
Other information
Language
Czech
Type of outcome
Stať ve sborníku
Field of Study
60101 History
Country of publisher
Poland
Confidentiality degree
není předmětem státního či obchodního tajemství
Publication form
printed version "print"
RIV identification code
RIV/47813059:19240/18:A0000580
Organization unit
Faculty of Philosophy and Science in Opava
ISBN
978-83-65892-09-6
Keywords (in Czech)
Brambory; české země; Valašsko; moderní doba.
Keywords in English
Potatoes; Czech lands; Wallachia; the modern age.
Tags
International impact, Reviewed
Změněno: 20/3/2020 21:22, prof. PhDr. Rudolf Žáček, Dr.
V originále
Příspěvek charakterizuje brambory jako základní složku jídelníčku venkovských obyvatel českých zemí na příkladu specifického regionu Valašsko na pomezí Moravy, Slezska a Slovenska. Příspěvek vyjmenovává řadu regionálních bramborových pokrmů v originálním znění.
In English
The paper characterizes potatoes as a basic component of the diet of rural inhabitants of the Czech Lands, for example of Wallachia situated of the borderland of Moravia, Silesia and Slovakia. The paper lists a number of regional potato dishes in their original version.