D 2018

"...zemňáky a zelé, to je naše živobytí celé...". K roli brambor ve venkovské společnosti českých zemí 18. a 19. století s přihlédnutím k podhorskému regionu Valašska.

ŽÁČEK, Rudolf

Basic information

Original name

"...zemňáky a zelé, to je naše živobytí celé...". K roli brambor ve venkovské společnosti českých zemí 18. a 19. století s přihlédnutím k podhorskému regionu Valašska.

Name in Czech

"...zemňáky a zelé, to je naše živobytí celé...". K roli brambor ve venkovské společnosti českých zemí 18. a 19. století s přihlédnutím k podhorskému regionu Valašska.

Name (in English)

"...potatoes and cabbage are our daily bread..." The role of potatoes in the rural society of the Czech Lands in the 18th and 19 th centuries with regard to the foothill region of Valachia.

Authors

ŽÁČEK, Rudolf (203 Czech Republic, guarantor, belonging to the institution)

Edition

1. vyd. Kraków, Znaczenie ziemniaka w Europie i na ziemiach polskich ze szczególnym uwzglednieniem Dolnego Ślaska w kontekście historii i teraźniejszości. p. 57-67, 11 pp. 2018

Publisher

Instytut Historyczny Uniwersytetu Wroclawskiego

Other information

Language

Czech

Type of outcome

Stať ve sborníku

Field of Study

60101 History

Country of publisher

Poland

Confidentiality degree

není předmětem státního či obchodního tajemství

Publication form

printed version "print"

RIV identification code

RIV/47813059:19240/18:A0000580

Organization unit

Faculty of Philosophy and Science in Opava

ISBN

978-83-65892-09-6

Keywords (in Czech)

Brambory; české země; Valašsko; moderní doba.

Keywords in English

Potatoes; Czech lands; Wallachia; the modern age.

Tags

International impact, Reviewed
Změněno: 20/3/2020 21:22, prof. PhDr. Rudolf Žáček, Dr.

Abstract

V originále

Příspěvek charakterizuje brambory jako základní složku jídelníčku venkovských obyvatel českých zemí na příkladu specifického regionu Valašsko na pomezí Moravy, Slezska a Slovenska. Příspěvek vyjmenovává řadu regionálních bramborových pokrmů v originálním znění.

In English

The paper characterizes potatoes as a basic component of the diet of rural inhabitants of the Czech Lands, for example of Wallachia situated of the borderland of Moravia, Silesia and Slovakia. The paper lists a number of regional potato dishes in their original version.