KOZÁK, Petr. Moravský koláč i maminčin Mehlspeis : Pohled do kuchyně historika a archiváře Václava Hauera (1860-1942) a jeho ženy Růženy rozené Seidlové (1867-1942) (Moravian Pie and Mother´s Mehlspeis : Sight in Kitchen of Historian and Archivist Václav Hauer (1860-1942) and his Wife Růžena Née Seidl (1867-1942)). Slezský sborník. 2020, vol. 118, No 2, p. 50-79. ISSN 0037-6833.
Other formats:   BibTeX LaTeX RIS
Basic information
Original name Moravský koláč i maminčin Mehlspeis : Pohled do kuchyně historika a archiváře Václava Hauera (1860-1942) a jeho ženy Růženy rozené Seidlové (1867-1942)
Name (in English) Moravian Pie and Mother´s Mehlspeis : Sight in Kitchen of Historian and Archivist Václav Hauer (1860-1942) and his Wife Růžena Née Seidl (1867-1942)
Authors KOZÁK, Petr (203 Czech Republic, guarantor, belonging to the institution).
Edition Slezský sborník, 2020, 0037-6833.
Other information
Original language Czech
Type of outcome Article in a journal
Field of Study 60101 History
Country of publisher Czech Republic
Confidentiality degree is not subject to a state or trade secret
WWW URL
RIV identification code RIV/47813059:19240/20:A0000796
Organization unit Faculty of Philosophy and Science in Opava
Keywords (in Czech) food history; Václav Hauer; gastronacionalismus; měšťanstvo; kulinární předpisy; sociální dějiny; Opava
Keywords in English food history; Václav Hauer; gastronationalism; bourgeoisie; culinary regulations; social history; Opava
Tags ÚHV
Tags Reviewed
Links DG18P02OVV067, research and development project.
Changed by Changed by: doc. Mgr. Petr Kozák, Ph.D., učo 25539. Changed: 13/2/2021 13:22.
Abstract
Jádrem předkládané materiálové studie je rozbor rukopisného souboru kuchařských receptů užívaných v domácnosti Václava Hauera, dlouholetého (1888–1926) profesora na českém gymnáziu v Opavě a neúnavného organizátora českého národního života na širším Opavsku, a jeho manželky Růženy Hauerové rozené Seidlové. Analyzována byla paleta surovin, vý-sledných produktů, ale např. též proměny technologie přípravy jídel, k níž docházelo vlivem změn v potravinářství, dopravě i na poli mezinárodního obchodu. Specifickou problematiku reprezentovala rovněž jazyková stránka dochovaných textů. Vedle vlastní analýzy je součás-tí studie rovněž standardní vědecká edice analyzovaného pramene.
Abstract (in English)
The core of the presented material study is formed by an analysis of a manuscript set of culinary recipes used in the household of Václav Hauer, a long-term (1888–1926) professor at the Czech grammar school in Opava and a tireless organizer of Czech national life in the wider Opava region, and his wife Růžena Hauerová née Seidlová. The range of raw materials, final products, but also, for example, changes in food preparation technology, which occurred due to changes in the food industry, transport and in the field of international trade, were analyzed. A specific issue was also represented by the language aspect of the preserved texts. In addition to the analysis itself, the study also includes a standard scientific edition of the analyzed source.
PrintDisplayed: 2/5/2024 14:15