C 2020

Moučné knedlíky v kuchařských knihách a receptářích slezské provenience 19. a počátku 20. století, aneb existoval slezský knedlík?

KORBELÁŘOVÁ, Irena and Rudolf ŽÁČEK

Basic information

Original name

Moučné knedlíky v kuchařských knihách a receptářích slezské provenience 19. a počátku 20. století, aneb existoval slezský knedlík?

Name in Czech

Moučné knedlíky v kuchařských knihách a receptářích slezské provenience 19. a počátku 20. století, aneb existoval slezský knedlík?

Name (in English)

Flour Duplings in the 19th and the Early 20th Century Cookery and Recipc Books of Sliesian Provenance or Did a Silesian dumpling Exist?

Edition

1. vyd. Kraków, Głodnemu chleb na myśli. O znaczeniu politycznym, gospodarczym, społecznym i kulturowym zboża na ziemiach polskich ze szczególnym uwzględnieniem Dolnego Śląska, p. 293-315, 23 pp. 2020

Publisher

Księgarnia Akademicka

Other information

Language

Czech

Type of outcome

Chapter(s) of a specialized book

Field of Study

60101 History

Country of publisher

Poland

Confidentiality degree

is not subject to a state or trade secret

Publication form

printed version "print"

References:

RIV identification code

RIV/47813059:19240/20:A0000798

Organization unit

Faculty of Philosophy and Science in Opava

ISBN

978-83-8138-325-7

Keywords (in Czech)

Slezsko; kulinářská kultura; gastronomie; kuchařská kniha; obilná mouka; 19. a 20. století

Keywords in English

Silesia; culinary culture; gastronomy; cookery book; cereal flour; 19th and 20th century

Tags

International impact, Reviewed

Links

DG18P02OVV067, research and development project.
Changed: 24/2/2021 14:36, Mgr. Jorga Kunčíková

Abstract

In the original language

Příspěvek se zaměřuje na knedlíky z mouky jako fenomén české národní a středoevropské kuchyně a jeho pozice v kulinárních dějinách Slezska jak ji prezentují kuchařských knih slezské provenience 19. a 20. století. Identifikován byl specifický druh slezský knedlík jako zapomenuté kulinární dědictví.

In English

The paper focuses on flour dumplings as a phenomenon of Czech national and Central European cuisine and its position in the culinary history of Silesia as presented in cookbooks of Silesian provenance of the 19th and 20th centuries. A specific species of Silesian dumpling was identified as a forgotten culinary heritage.