2020
Moučné knedlíky v kuchařských knihách a receptářích slezské provenience 19. a počátku 20. století, aneb existoval slezský knedlík?
KORBELÁŘOVÁ, Irena and Rudolf ŽÁČEKBasic information
Original name
Moučné knedlíky v kuchařských knihách a receptářích slezské provenience 19. a počátku 20. století, aneb existoval slezský knedlík?
Name in Czech
Moučné knedlíky v kuchařských knihách a receptářích slezské provenience 19. a počátku 20. století, aneb existoval slezský knedlík?
Name (in English)
Flour Duplings in the 19th and the Early 20th Century Cookery and Recipc Books of Sliesian Provenance or Did a Silesian dumpling Exist?
Authors
Edition
1. vyd. Kraków, Głodnemu chleb na myśli. O znaczeniu politycznym, gospodarczym, społecznym i kulturowym zboża na ziemiach polskich ze szczególnym uwzględnieniem Dolnego Śląska, p. 293-315, 23 pp. 2020
Publisher
Księgarnia Akademicka
Other information
Language
Czech
Type of outcome
Chapter(s) of a specialized book
Field of Study
60101 History
Country of publisher
Poland
Confidentiality degree
is not subject to a state or trade secret
Publication form
printed version "print"
References:
RIV identification code
RIV/47813059:19240/20:A0000798
Organization unit
Faculty of Philosophy and Science in Opava
ISBN
978-83-8138-325-7
Keywords (in Czech)
Slezsko; kulinářská kultura; gastronomie; kuchařská kniha; obilná mouka; 19. a 20. století
Keywords in English
Silesia; culinary culture; gastronomy; cookery book; cereal flour; 19th and 20th century
Tags
International impact, Reviewed
Links
DG18P02OVV067, research and development project.
Changed: 24/2/2021 14:36, Mgr. Jorga Kunčíková
In the original language
Příspěvek se zaměřuje na knedlíky z mouky jako fenomén české národní a středoevropské kuchyně a jeho pozice v kulinárních dějinách Slezska jak ji prezentují kuchařských knih slezské provenience 19. a 20. století. Identifikován byl specifický druh slezský knedlík jako zapomenuté kulinární dědictví.
In English
The paper focuses on flour dumplings as a phenomenon of Czech national and Central European cuisine and its position in the culinary history of Silesia as presented in cookbooks of Silesian provenance of the 19th and 20th centuries. A specific species of Silesian dumpling was identified as a forgotten culinary heritage.