D
2020
Dopady COVID-19 na ekonomickou a sociální udržitelnost podniků v cestovním ruchu
STUCHLÍKOVÁ, Jana
Základní údaje
Originální název
Dopady COVID-19 na ekonomickou a sociální udržitelnost podniků v cestovním ruchu
Název česky
Dopady COVID-19 na ekonomickou a sociální udržitelnost podniků v cestovním ruchu
Název anglicky
THE IMPACTS OF COVID-19 ON THE ECONOMIC AND SOCIAL SUSTAINABILITY OF TOURISM ENTERPRISES
Vydání
Bratislava, 21. Mezinárodní konference Medzinárodné vzťahy 2020: Aktuálne otázky svetovej ekonomiky a politiky, od s. 645-654, 10 s. 2020
Nakladatel
Ekonomická univerzita v Bratislave, Fakulta medzinárodných vzťahov
Další údaje
Typ výsledku
Stať ve sborníku
Obor
50902 Social sciences, interdisciplinary
Stát vydavatele
Slovensko
Utajení
není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání
paměťový nosič (CD, DVD, flash disk)
Kód RIV
RIV/47813059:19240/20:A0000728
Organizační jednotka
Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě
Klíčová slova česky
Podniky cestovního ruchu; ekonomická a sociální udržitelnost; koronavirus; pracovníci stravovacích a ubytovacích zařízení
Klíčová slova anglicky
Tourism enterprises; economic and social sustainability; coronavirus; workers of catering and accommodation facilities
V originále
Celkový dopad COVID-19 na podniky cestovního ruchu a potažmo na další navazující odvětví je negativní, avšak v souvislosti s udržitelným cestovním ruchem má i svá pozitiva. Cílem příspěvku je zmapovat vliv koronaviru na ekonomickou a sociální udržitelnost podniků cestovního ruchu v České republice, primárně na provozovatele podniků poskytujících ubytovací a stravovací služby, potažmo pak na jejich pracovníky. Využita byla především sekundární data získaná z veřejně dostupných zdrojů a komparační analýza, ze kterých vyplynulo, že dopady na cestovní ruch jsou natolik zásadní, že pokud se má situace přiblížit stavu před pandemií, bude to nejdříve za dva až tři roky. Důležité je rovněž zjištění, že se značně mění chování klientů, výrobců i poskytovatelů služeb.
Anglicky
The overall impact of COVID-19 on tourism enterprises and thus on other related sectors is negative, but it also has its positives in connection with sustainable tourism. The aim of the paper is to map the impact of coronavirus on the economic and social sustainability of tourism enterprises in the Czech Republic, primarily on the operators of enterprises providing accommodation and catering services, and then on their employees. In particular, secondary data obtained from publicly available sources and a comparative analysis were used, which showed that the impacts on tourism are so significant that if the situation should approach the state before the pandemic, it will take at least two to three years. It is also important to note that the behavior of clients, manufacturers and service providers is changing significantly.
Zobrazeno: 29. 11. 2024 02:02