RYKALOVÁ, Gabriela. Wahrnehmungsadjektive in produktbegleitenden Texten (Perceptual Adjectives Product-related Texts). In Adamová / Rykalová. Twenty-first Century Perspective on Text Analysis / Perspektiven der Textanalyse im 21. Jahrhundert. 1st ed. Opava: Slezská univerzita v Opavě, 2021, p. 165-182. ISBN 978-80-7510-481-6.
Other formats:   BibTeX LaTeX RIS
Basic information
Original name Wahrnehmungsadjektive in produktbegleitenden Texten
Name in Czech Percepční adjektiva v popiscích produktů
Name (in English) Perceptual Adjectives Product-related Texts
Authors RYKALOVÁ, Gabriela (203 Czech Republic, guarantor, belonging to the institution).
Edition 1. vyd. Opava, Twenty-first Century Perspective on Text Analysis / Perspektiven der Textanalyse im 21. Jahrhundert. p. 165-182, 18 pp. 2021.
Publisher Slezská univerzita v Opavě
Other information
Original language German
Type of outcome Chapter(s) of a specialized book
Field of Study 60200 6.2 Languages and Literature
Country of publisher Czech Republic
Confidentiality degree is not subject to a state or trade secret
Publication form printed version "print"
RIV identification code RIV/47813059:19240/21:A0000899
Organization unit Faculty of Philosophy and Science in Opava
ISBN 978-80-7510-481-6
Keywords (in Czech) popisky produktů; katalogy; slovotvorba; adjektivum; percepční adjektivum; funkce; smyslové vnímání
Keywords in English Word formation; adjective; perceptual adjective; function; sensory perception; product-related texts
Tags SGS12020, ÚCJ
Tags International impact, Reviewed
Changed by Changed by: doc. PhDr. Gabriela Rykalová, Ph.D., učo 49059. Changed: 26/2/2022 16:52.
Abstract
Wenn man Wahrnehmung als das subjektive Ergebnis einer Sinnesempfindung, die aufgrund der Verarbeitung von Informationen aus der Außenwelt entsteht, definiert, dann eignen sich Adjektive besonders gut für die Beschreibung der Sinneswahrnehmungen. Einerseits werden für die Beschreibung von Wahrnehmungen durch die Sinne Sehen, Hören, Schmecken, Riechen und Fühlen im Inventar der deutschen Sprache vorhandene Wörter verwendet, andererseits werden, gerade bei subjektiv wertenden Formulierungen, effektvolle Neuschöpfungen geschaffen. Dieser Beitrag setzt sich zum Ziel Wahrnehmungsadjektive aus der Wortbildungsperspektive im Hinblick auf ihre Funktion zu untersuchen.
Abstract (in Czech)
Pokud definujeme vnímání jako subjektivní výsledek smyslového vnímání, které vzniká v důsledku zpracování informací z vnějšího světa, jsou pro popis smyslových vjemů vhodná zejména adjektiva. Pro popis vnímání smysly (zrak, sluch, chuť, čich a hmat) se na jedné straně používají slova mající své místo v inventáři německého jazyka, na druhé straně, zejména u subjektivně hodnotících formulací, vznikají nová pojmenování. Cílem tohoto příspěvku je zkoumat složená percepční adjektiva z hlediska slovotvorby, a to s ohledem na jejich funkci.
Abstract (in English)
If we define perception as a subjective result of sensory perception which arises due to processing information from the outside world, adjectives are particularly suitable for the description of sensory perceptions. To describe the perception of the senses (sight, hearing, taste, smell, and touch), on the one hand, words having their place in the inventory of the German language are used; on the other hand, especially in subjectively evaluative formulations, new names emerge. The aim of this paper is to examine compound perceptual adjectives in terms of word formation with respect to their function.
PrintDisplayed: 4/5/2024 22:00