MACHÁČKOVÁ, Karolína, Jiří ZELENÝ, Jonathan OSUOHA, Jan HÁN, Irena KORBELÁŘOVÁ and Zbyněk VINŠ. Comparison of Incidence of Fairground Food and Traditional Regional Food at Czech Gastronomy Events: A Field Study. Czech Hospitality and Tourism Papers. Praha: The Institute of Hospitality Management in Prague, 2021, vol. 17, No 34, p. 4-16. ISSN 2571-0389.
Other formats:   BibTeX LaTeX RIS
Basic information
Original name Comparison of Incidence of Fairground Food and Traditional Regional Food at Czech Gastronomy Events: A Field Study
Name in Czech Komparace výskytu pouťových a tradičních regionálních pokrmů na českých kulinárních festivalech: terénní studie
Authors MACHÁČKOVÁ, Karolína, Jiří ZELENÝ, Jonathan OSUOHA, Jan HÁN, Irena KORBELÁŘOVÁ and Zbyněk VINŠ.
Edition Czech Hospitality and Tourism Papers, Praha, The Institute of Hospitality Management in Prague, 2021, 2571-0389.
Other information
Original language English
Type of outcome Article in a journal
Field of Study 50701 Cultural and economic geography
Country of publisher Czech Republic
Confidentiality degree is not subject to a state or trade secret
WWW Czech Hospitality and Tourism Papers Journal
Organization unit Faculty of Philosophy and Science in Opava
Keywords (in Czech) chutě pokrmů; kulinární kultura; prodejní stánky; senzorické preference; středoevropská kuchyně
Keywords in English tastes of dishes; culinary culture; festival stands; sensory preferences; Central European cuisine
Tags International impact, Reviewed
Links DG18P02OVV067, research and development project.
Changed by Changed by: Ing. Petra Skoumalová, učo 50554. Changed: 22/3/2022 09:47.
Abstract
The article deals with culinary festivals, especially the measurement of frequencies at different types of stalls and different types of dishes divided by type. The main attention is paid to two different categories, namely stalls with a predominance of traditional regional foods and stalls with a predominance of fairground dishes. In both categories, the frequencies of different types of dishes were measured. Field research included data collection at 33 gastronomic events. After processing the data, it turned out that the offer of traditional regional cuisine is, in terms of measured frequencies, balanced with stalls offering fair dishes. While vegetable, fruit and fish dishes are rather absent in both groups, soups are significantly more represented in the category of traditional regional cuisine. Confectionery and bakery products, on the other hand, are significantly more represented for fairground dishes. A specific category are then dishes with a dominant representation of meat, which reach the highest frequency variance in the category of fair dishes.
Abstract (in Czech)
Článek se zabývá kulinářskými festivaly, zejména měřením frekvencí u různých typů stánků a různých typů pokrmů rozdělených dle druhů. Hlavní pozornost je věnována dvěma rozdílným kategoriím, a to stánkům s převahou tradičních regionálních potravin a stánkům s převahou pouťových pokrmů. U obou kategorií byly měřeny četnosti různých typů pokrmů. Terénní výzkum zahrnoval sběr dat na 33 gastronomických akcích. Po zpracování dat se ukázalo, že nabídka tradiční regionální kuchyně je z hlediska měřených frekvencí vyvážená se stánky nabízejícími pouťové pokrmy. Zatímco zeleninové, ovocné a rybí pokrmy u obou zkoumaných skupin spíše absentují, polévky jsou významně více zastoupeny u kategorie tradiční regionální kuchyně. Pro pouťové pokrmy jsou naproti tomu významně více zastoupeny cukrářské a pekařské výrobky. Specifickou kategorií jsou poté pokrmy s dominantním zastoupením masa, které dosahují zcela nejvyšších rozptylů četností v kategorii pouťových pokrmů.
PrintDisplayed: 8/5/2024 12:20