J 2021

Comparison of Incidence of Fairground Food and Traditional Regional Food at Czech Gastronomy Events: A Field Study

MACHÁČKOVÁ, Karolína, Jiří ZELENÝ, Jonathan OSUOHA, Jan HÁN, Irena KORBELÁŘOVÁ et. al.

Basic information

Original name

Comparison of Incidence of Fairground Food and Traditional Regional Food at Czech Gastronomy Events: A Field Study

Name in Czech

Komparace výskytu pouťových a tradičních regionálních pokrmů na českých kulinárních festivalech: terénní studie

Authors

MACHÁČKOVÁ, Karolína, Jiří ZELENÝ, Jonathan OSUOHA, Jan HÁN, Irena KORBELÁŘOVÁ and Zbyněk VINŠ

Edition

Czech Hospitality and Tourism Papers, Praha, The Institute of Hospitality Management in Prague, 2021, 2571-0389

Other information

Language

English

Type of outcome

Článek v odborném periodiku

Field of Study

50701 Cultural and economic geography

Country of publisher

Czech Republic

Confidentiality degree

není předmětem státního či obchodního tajemství

Organization unit

Faculty of Philosophy and Science in Opava

Keywords (in Czech)

chutě pokrmů; kulinární kultura; prodejní stánky; senzorické preference; středoevropská kuchyně

Keywords in English

tastes of dishes; culinary culture; festival stands; sensory preferences; Central European cuisine

Tags

International impact, Reviewed

Links

DG18P02OVV067, research and development project.
Změněno: 22/3/2022 09:47, Ing. Petra Skoumalová

Abstract

V originále

The article deals with culinary festivals, especially the measurement of frequencies at different types of stalls and different types of dishes divided by type. The main attention is paid to two different categories, namely stalls with a predominance of traditional regional foods and stalls with a predominance of fairground dishes. In both categories, the frequencies of different types of dishes were measured. Field research included data collection at 33 gastronomic events. After processing the data, it turned out that the offer of traditional regional cuisine is, in terms of measured frequencies, balanced with stalls offering fair dishes. While vegetable, fruit and fish dishes are rather absent in both groups, soups are significantly more represented in the category of traditional regional cuisine. Confectionery and bakery products, on the other hand, are significantly more represented for fairground dishes. A specific category are then dishes with a dominant representation of meat, which reach the highest frequency variance in the category of fair dishes.

In Czech

Článek se zabývá kulinářskými festivaly, zejména měřením frekvencí u různých typů stánků a různých typů pokrmů rozdělených dle druhů. Hlavní pozornost je věnována dvěma rozdílným kategoriím, a to stánkům s převahou tradičních regionálních potravin a stánkům s převahou pouťových pokrmů. U obou kategorií byly měřeny četnosti různých typů pokrmů. Terénní výzkum zahrnoval sběr dat na 33 gastronomických akcích. Po zpracování dat se ukázalo, že nabídka tradiční regionální kuchyně je z hlediska měřených frekvencí vyvážená se stánky nabízejícími pouťové pokrmy. Zatímco zeleninové, ovocné a rybí pokrmy u obou zkoumaných skupin spíše absentují, polévky jsou významně více zastoupeny u kategorie tradiční regionální kuchyně. Pro pouťové pokrmy jsou naproti tomu významně více zastoupeny cukrářské a pekařské výrobky. Specifickou kategorií jsou poté pokrmy s dominantním zastoupením masa, které dosahují zcela nejvyšších rozptylů četností v kategorii pouťových pokrmů.