MIKUNDOVÁ, Michaela a Daniela NEDVĚDOVÁ. Pokročilý věk ženy a jeho zdravotní důsledky na těhotenství a novorozence. Ošetřovatelské perspektivy. 2021, roč. 4, č. 2, s. 39-48. ISSN 2570-785X.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Pokročilý věk ženy a jeho zdravotní důsledky na těhotenství a novorozence
Název anglicky A woman´s advanced age and its health consequences for pregnancy and the newborn
Autoři MIKUNDOVÁ, Michaela (203 Česká republika, garant) a Daniela NEDVĚDOVÁ (203 Česká republika, domácí).
Vydání Ošetřovatelské perspektivy, 2021, 2570-785X.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30307 Nursing
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW https://osp.slu.cz/magno/osp/2021/mn2.php
Kód RIV RIV/47813059:19510/21:A0000356
Organizační jednotka Fakulta veřejných politik v Opavě
Klíčová slova anglicky advanced age of woman; pregnancy; health consequences; newborn
Změnil Změnila: PhDr. Mgr. Daniela Nedvědová, Ph.D., učo 53657. Změněno: 2. 3. 2022 16:35.
Anotace
Míra těhotenství se v pokročilém věku žen neustále zvyšuje. Pokročilý mateřský věk je definován jako věk matky 35 let a více v době porodu dítěte. Svou roli v odkladu mateřství do vyššího věku hraje změna role ženy ve společnosti. Současné ženy chtějí být vzdělané, chtějí dosahovat vysokých profesních pozic a v neposlední řadě chtějí být finančně nezávislé. Na úkor výše zmíněných cílů, ale dochází k odsunu těhotenství a mateřství do vyššího, pokročilého věku ženy. S přibývajícím věkem ženy se také objevují civilizační choroby (hypertenze, nadváha, obezita, diabetes mellitus apod.), které už samy o sobě představují pro samotné těhotenství riziko.
Anotace anglicky
Pregnancy rates are steadily increasing as women age. Advanced maternal age is defined as a mother's age of 35 years or more at the time of childbirth. The change in the role of women in society is playing a role in the postponement of motherhood to an older age, with contemporary women wanting to be educated, wanting to achieve high professional positions and, last but not least, wanting to be financially independent. However, at the expense of the above-mentioned goals, pregnancy and motherhood are being pushed back to a woman's older age. As a woman gets older, she also develops diseases of civilisation (hypertension, overweight, obesity, diabetes mellitus, etc.), which in themselves pose a risk to the pregnancy itself.
VytisknoutZobrazeno: 24. 7. 2024 11:26