KOVÁČIK, Peter, Hana LAFKOVÁ, Karel MACKŮ, Jindřich HLAS, Ondřej ŠTRUBL, Josef VEČEŘA a Michal ZEZULA. Mapa managementu archeologického a kulturně-historického dědictví moravských a slezských Sudet. 2022.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Mapa managementu archeologického a kulturně-historického dědictví moravských a slezských Sudet
Název anglicky Map of the management of the archaeological and cultural-historical heritage of the Moravian and Silesian Sudetenland.
Autoři KOVÁČIK, Peter (203 Česká republika, garant, domácí), Hana LAFKOVÁ (203 Česká republika, domácí), Karel MACKŮ (203 Česká republika, domácí), Jindřich HLAS (203 Česká republika), Ondřej ŠTRUBL (203 Česká republika, domácí), Josef VEČEŘA (203 Česká republika, domácí) a Michal ZEZULA.
Vydání 2022.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Cert., akred., schvál. metodiky, specializované mapy, léčebné, památkové postupy
Obor 60102 Archaeology
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW Mapa managementu archeologického a kulturně-historického dědictví moravských a slezských Sudet
Kód RIV RIV/47813059:19240/22:A0000984
Organizační jednotka Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě
Klíčová slova anglicky GIS; Moravian and Silesian Sudetenland; archaeological sites; type and degree of threat
Technické parametry Orgány státní památkové péče,;vědecko-výzkumné organizace; archeologická, historická a vlastivědná pracoviště sbírkotvorných institucí; pedagogové a studenti vysokých škol; vlastníci lesních pozemků
Návaznosti DG20P02OVV008, projekt VaV.
Změnil Změnila: Mgr. Andrea Hořínková, Ph.D., učo 26586. Změněno: 22. 2. 2023 11:49.
Anotace
Mapa obsahuje návrh dalšího zhodnocení archeologických památek na zájmovém území projektu NAKI II „Paměť krajiny moravských a slezských Sudet v ohrožení“ (DG20P02OVV008). Její první část představuje nové památky moravských a slezských Sudet, připravené k evidenci do infomačních systémů. Z celkem 219 lokalit je 210 montánních památek (lomy, doly a rýžoviště), ale jsou zde i pískovny, hliniště, hamry, vápenka, sklárna a železniční vlečka. Druhou částí jsou památky moravských a slezských Sudet, vybrané k návrhům prohlášení za kulturní památky. Z celkem 40 lokalit je 16 rýžovišť, 14 opevněných historických sídel (hrádků, tvrzí, apod.), dále jsou to dva lomy, zaniklá vesnice, návršní lokalita se stopami pravěkého osídlení a historického dolování, jeskyně se stopami se stopami osídlení, hamr, milířiště, železniční vlečka, prostor hraničního a výrobního objektu s množstvím nálezů, dřevěná konstrukce v řečišti řeky Odry. Třetí částí jsou mapy naučných stezek - 25 mapových listů formátu A3 s návrhy jednotlivých stezek.
Anotace anglicky
The map contains a proposal for further evaluation of archaeological monuments in the area of interest of the NAKI II project „Memory of the Moravian and Silesian Sudetenland Landscape in Danger“ (DG20P02OVV008). The first part presents new monuments of the Moravian and Silesian Sudetenland, ready for registration in information systems. Out of a total of 219 locations, there are 210 mining monuments (quarries, mines and placer-mining sites), but there are also sand pits, clay pits, hammers, limestone, a glass factory and a railway siding. The second part is the monuments of the Moravian and Silesian Sudetenland, selected for proposals for declaration as cultural monuments. Out of a total of 40 locations, there are 16 placer-mining sites, 14 fortified historic settlements (castles, fortresses, etc.), there are also two quarries, a deserted village, a hilltop location with traces of prehistoric settlement and historical mining, a cave with traces of settlement, a hammer mill, a charcoal-kiln site, a railway siding, the area of a border and production facility with a number of finds, a wooden structure in the riverbed of the Odra River. The third part is educational trail maps – 25 A3 format map sheets with designs of individual trails.
VytisknoutZobrazeno: 6. 5. 2024 02:04