ŠIMÁNKOVÁ, Petra. Specifika péče o děti s epidermolysis bullosa - 2. díl. Dermatologie pro praxi. Olomouc: Solen, s.r.o., 2023, roč. 17, č. 2, s. 66-71. ISSN 1802-2960. Dostupné z: https://dx.doi.org/10.36290/der.2023.011.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Specifika péče o děti s epidermolysis bullosa - 2. díl
Název česky Specifika péče o děti s epidermolysis bullosa - 2. díl
Název anglicky Care for children with epidermolysis bullosa - part 2
Autoři ŠIMÁNKOVÁ, Petra (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Dermatologie pro praxi, Olomouc, Solen, s.r.o. 2023, 1802-2960.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30307 Nursing
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Kód RIV RIV/47813059:19510/23:A0000478
Organizační jednotka Fakulta veřejných politik v Opavě
Doi http://dx.doi.org/10.36290/der.2023.011
Klíčová slova česky epidermolysis bullosa; děti; prognóza; komplikace; ošetřovatelská péče
Klíčová slova anglicky epidermolysis bullosa; children; prognosis; complications; nursing care
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Ing. Lucie Chmelařová, učo 50152. Změněno: 25. 3. 2024 14:30.
Anotace
Děti s epidermolysis bullosa (EB) tvoří vzácnou populaci s vysokou morbiditou a mortalitou. EB má hluboký dopad na každodenní život pacienta a členů rodiny, na fyzické, psychické i duševní zdraví dítěte včetně narušení jeho sociálních vztahů. Je běžné, že o pacienty s EB pečují zdravotníci, kteří nejsou specializovaní na tuto vzácnou poruchu. Zdravotníci edukují rodiče o bezpečnostních a preventivních krocích v péči o dítě s EB, o tom, jak s dítětem zacházet, jak rozeznat vlastnosti rány, jak o rány pečovat, jak dítě kojit, krmit atd. Prohloubení znalostí všech zdravotnických pracovníků o problematice EB včetně věku v době klinické diagnózy a závažných klinických příznacích podpoří optimalizaci zdravotní péče a ošetřovatelských postupů a přispěje ke zlepšení kvality života dětských pacientů s EB.
Anotace anglicky
Children with epidermolysis bullosa (EB) are a rare population with high morbidity and mortality. EB has a profound impact on the daily life of the patient and family members, on the child's physical, psychological and mental health, including disruption of social relationships. It is common for EB patients to be cared for by health professionals who are not specialized in this rare disorder. Health professionals educate parents about safety and preventive steps in caring for a child with EB, how to treat the child, how to recognize the characteristics of a wound, how to care for wounds, how to breastfeed and feed the child, etc. Increasing the knowledge of all healthcare professionals on EB issues, including age at clinical diagnosis and severe clinical signs, will support the optimisation of healthcare and nursing practices and contribute to improving the quality of life of paediatric patients with EB.
VytisknoutZobrazeno: 2. 5. 2024 21:13