LAPÚNIKOVÁ, Magdaléna. Jazyková zdvořilost v současné češtině. In Między historią a współczesnością/Mezi historií a současností. 2023.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Jazyková zdvořilost v současné češtině
Název anglicky Linguistic politeness in contemporary Czech
Autoři LAPÚNIKOVÁ, Magdaléna.
Vydání Między historią a współczesnością/Mezi historií a současností, 2023.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Prezentace na konferencích
Obor 60202 Specific languages
Stát vydavatele Polsko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW Web konference
Organizační jednotka Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě
Klíčová slova česky čeština; dotazník; francouzština; InterCorp; interkulturní komunikace; jazyková zdvořilost; kontrastivní analýza; překlad
Klíčová slova anglicky contrastive analysis, cross-cultural communication, Czech, French, InterCorp, politeness in language, questionnaire, translation
Příznaky Mezinárodní význam
Návaznosti CZ.02.2.69/0.0/0.0/18_054/0014696, projekt VaV.
Změnil Změnila: Mgr. Magdaléna Lapúniková, Ph.D., učo 66234. Změněno: 26. 10. 2023 14:02.
Anotace
Příspěvek je zaměřen na jazykovou zdvořilost a její proměny v současné češtině. Důraz je kladen na zdvořilost při interkulturní komunikaci, české zdvořilostní formy jsou analyzovány v kontrastu s francouzštinou. V příspěvku budou popsány nejčastější zdvořilostní formule u základních mluvních aktů a nastíněny možnosti jejich překládání. Zdrojem dat je česká a francouzská část digitálního paralelního korpusu InterCorp. Součástí výzkumu bylo dotazníkové šetření provedené v České republice a ve Francii, jehož výsledky představují hodnocení zkoumaných jevů rodilými mluvčími českého a francouzského jazyka a jsou porovnány s výsledky korpusové analýzy. V příspěvku budou rovněž nastíněny možnosti následného porovnání s dalšími jazyky, zejm. angličtinou a polštinou, a plánované využití získaných poznatků.
Anotace anglicky
The paper focuses on linguistic politeness and its changes in contemporary Czech. The emphasis is on politeness in intercultural communication, Czech politeness forms are analysed in contrast with French. The paper will describe the most common politeness formulas in basic speech acts and outline the possibilities of translating them. The data source is the Czech and French part of the InterCorp digital parallel corpus. The research includes a questionnaire survey conducted in the Czech Republic and France, the results of which represent the evaluation of the studied phenomena by native speakers of Czech and French and are compared with the results of the corpus analysis. The paper also outline the possibilities of subsequent comparisons with other languages, in particular English or other Slavic languages.
VytisknoutZobrazeno: 26. 7. 2024 08:30