SALAT, Dominik. THE FALL OF A MAJOR ADVANCED ECONOMY: A TALE OF TWO COUNTRIES. Online. In Michael Fafílek. DOKBAT 2023 - 19th International Bata Conference for Ph.D. Students and Young Researchers. 19th. Zlín: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, 2023, s. 355-369. ISBN 978-80-7678-194-8. Dostupné z: https://dx.doi.org/10.7441/dokbat.2023.27.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název THE FALL OF A MAJOR ADVANCED ECONOMY: A TALE OF TWO COUNTRIES
Název česky PÁD JEDNÉ Z NEJVYSPĚLEJŠÍCH EKONOMIK: PŘÍBĚH DVOU ZEMÍ
Autoři SALAT, Dominik (703 Slovensko, garant, domácí).
Vydání 19th. Zlín, DOKBAT 2023 - 19th International Bata Conference for Ph.D. Students and Young Researchers, od s. 355-369, 15 s. 2023.
Nakladatel Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 50204 Business and management
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání elektronická verze "online"
WWW URL
Kód RIV RIV/47813059:19520/23:A0000428
Organizační jednotka Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné
ISBN 978-80-7678-194-8
Doi http://dx.doi.org/10.7441/dokbat.2023.27
Klíčová slova česky Československo; Česká republika; Slovenská republika; podnikání; podnikatelské prostředí
Klíčová slova anglicky Czechoslovakia; Czech Republic; Slovakia Republic; enterprise; business environment
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnil: Ing. Dominik Salat, učo 45604. Změněno: 5. 1. 2024 13:19.
Anotace
Czechoslovakia. A long time ago it was one of a major advanced economy. It was part of the Soviet Union in the past and there was no private property. The Business Environment was very limited. For some of entrepreneurs this were a certain guarantee of safety. For some this were the horror. The fall of this large of union also meant the economic collapse of the countries in this bloc. Further of shock which hits this state was the division into two separate states: the Czech Republic and Slovakia Republic. Thus, begins a separate chapter in the history of the two countries and their enterprise development. Current research is targeting on an analysis of the emergence of new companies in these countries. So, there is a possibility to find out whether and how different the results of these brotherly nations of this once conjoined country are. Based on this was performed a time series analysis. The research period was the years from 1993 to 2022. The aim of this study is comparison of the creation and disappearance of economic entities in these regions. The contribution of this paper is a recent view of entrepreneurship in the countries concerned and a possible continuing trend in the future. It is then up to other to decide whether they want to use the results to further analyse the potential differences and develop the issue.
Anotace česky
Československo. Kdysi dávno patřilo k významným vyspělým ekonomikám. V minulosti bylo součástí Sovětského svazu a neexistovalo zde soukromé vlastnictví. Podnikatelské prostředí bylo velmi omezené. Pro některé podnikatele to byly určité záruky bezpečí. Pro některé to byla hrůza. Rozpad tohoto velkého svazu znamenal také hospodářský kolaps zemí v tomto bloku. Dalším šokem, který tento stát zasáhl, bylo rozdělení na dva samostatné státy: Českou republiku a Slovenskou republiku. Tím začíná samostatná kapitola v historii obou zemí a jejich podnikatelského vývoje. Současný výzkum se zaměřuje na analýzu vzniku nových podniků v těchto zemích. Existuje tedy možnost zjistit, zda a jak rozdílné jsou výsledky těchto bratrských národů této kdysi spojené země. Na základě toho byla provedena analýza časových řad. Výzkumným obdobím byly roky 1993 až 2022. Cílem této studie je porovnání vzniku a zániku ekonomických subjektů v těchto regionech. Přínosem této práce je aktuální pohled na podnikání v daných zemích a možný pokračující trend do budoucna. Je pak na dalších, aby se rozhodli, zda chtějí výsledky využít k další analýze případných rozdílů a rozvíjet danou problematiku.
VytisknoutZobrazeno: 31. 7. 2024 12:20