KORBELÁŘOVÁ, Irena. Metodika identifikace a dokumentace kulinárního dědictví (Methodology of identification and documentation of culinary heritage). první. Opava: Slezská univerzita v Opavě, 2023, 204 pp. ISBN 978-80-7510-533-2.
Other formats:   BibTeX LaTeX RIS
Basic information
Original name Metodika identifikace a dokumentace kulinárního dědictví
Name in Czech Metodika identifikace a dokumentace kulinárního dědictví
Name (in English) Methodology of identification and documentation of culinary heritage
Authors KORBELÁŘOVÁ, Irena.
Edition první. Opava, 204 pp. 2023.
Publisher Slezská univerzita v Opavě
Other information
Original language Czech
Type of outcome Book on a specialized topic
Field of Study 60101 History
Country of publisher Czech Republic
Confidentiality degree is not subject to a state or trade secret
Publication form printed version "print"
Organization unit Faculty of Philosophy and Science in Opava
ISBN 978-80-7510-533-2
Keywords (in Czech) Dějiny; stravování; kulinární kultura; kulinární dědictví; identifikace; dokumentace; prezentace; české země; Slezsko
Keywords in English History; diet; culinary culture; culinary heritage; identification; documentation; presentation; Czech Lands; Silesi
Tags International impact, Reviewed
Links DG18P02OVV067, research and development project.
Changed by Changed by: prof. PhDr. Irena Korbelářová, Dr., učo 49112. Changed: 20/1/2024 17:17.
Abstract
Cílem metodiky je nabídnout s využitím mezioborového přístupu a informačních zdrojů stěžejní postupy a metody vedoucí k identifikaci a verifikaci pokrmů a nápojů ve smyslu hodnot kulinární kultury jako součásti každodennosti a identity sociálních entit příslušných území. Navrhuje strukturu kulinárního dědictví, přičemž zohledňuje obecné názory na kulturní dědictví a míru jeho rozpoznatelných hodnot a na stav dochování a dokladování prvků stravování. Poskytuje návody na dokumentaci kulinárního dědictví ve smyslu výzkumného procesu i výstupů z odborných aktivit; předkládá vzorové evidenční záznamy, využitelné v odborné praxi.
Abstract (in English)
Using an interdisciplinary approach and information sources, the aim of the methodology is to offer key procedures and methods leading to the identification and verification of dishes and drinks in terms of their culinary culture values as a part of everyday life and identity of social entities of the relevant regions. The methodology proposes the structure of the culinary heritage while taking into account general views on cultural heritage and the extent of its recognisable values as well as the state of preservation and documentation of particular elements of diet. It provides guidance on the documentation of culinary heritage in terms of the research process as well as the outputs of professional activities. It also submits model reference records that can be used in professional practice.
PrintDisplayed: 9/5/2024 02:22