D 2023

Jadło jako strażnik pamięci na obszarach pogranicznych

KORBELÁŘOVÁ, Irena and Rudolf ŽÁČEK

Basic information

Original name

Jadło jako strażnik pamięci na obszarach pogranicznych

Name in Czech

Jídlo jako strážce paměti v příhraničí

Name (in English)

Food as a Guardian of Memory in the Borderlands

Authors

KORBELÁŘOVÁ, Irena (203 Czech Republic, guarantor, belonging to the institution) and Rudolf ŽÁČEK (203 Czech Republic, belonging to the institution)

Edition

první. Nowy Sącz, Kresy i Pogranicza Kulturowe oraz Strażnicy Pamięci. Muzea Domowe 3, p. 61-65, 5 pp. 2023

Publisher

Muzeum Okręgowe w Nowym Sączu

Other information

Language

Polish

Type of outcome

Stať ve sborníku

Field of Study

60101 History

Country of publisher

Poland

Confidentiality degree

není předmětem státního či obchodního tajemství

Publication form

printed version "print"

RIV identification code

RIV/47813059:19240/23:A0001301

Organization unit

Faculty of Philosophy and Science in Opava

ISBN

978-83-962835-9-7

Keywords (in Czech)

Dějiny; kulinární dějiny; české země; Polsko; kolektivní paměť

Keywords in English

History; culinary history; Czech lands; Poland; collective memory

Tags

International impact
Změněno: 20/1/2024 19:18, prof. PhDr. Irena Korbelářová, Dr.

Abstract

V originále

W artykule scharakteryzowano elementy żywności i kultury kulinarnej - potrawy i napoje - w znaczeniu dziedzictwa kulturowego jednostek i regionów, wskazano na ich znaczenie w historii życia codziennego oraz przekazywaniu i podtrzymywaniu pamięci indywidualnej i kolektywnej, na przykładzie Śleszka w znaczeniu pogranicza polsko-czeskiego (niegdyś - niemieckiego).

In Czech

Příspěvek charakterizuje prvky stravování a kulinární kultury - pokrmy a nápoje - ve smyslu kulturního dědictví entit a regionů, upozorňuje na jejich význam v dějiných každodennosti a přenosu a udržování individuální a kolektoivní paměti na příkladu Sleszka ve smyslu česko-polského (kdysi - německého) příhraničního území.