D
2023
Jadło jako strażnik pamięci na obszarach pogranicznych
KORBELÁŘOVÁ, Irena a Rudolf ŽÁČEK
Základní údaje
Originální název
Jadło jako strażnik pamięci na obszarach pogranicznych
Název česky
Jídlo jako strážce paměti v příhraničí
Název anglicky
Food as a Guardian of Memory in the Borderlands
Vydání
první. Nowy Sącz, Kresy i Pogranicza Kulturowe oraz Strażnicy Pamięci. Muzea Domowe 3, od s. 61-65, 5 s. 2023
Nakladatel
Muzeum Okręgowe w Nowym Sączu
Další údaje
Typ výsledku
Stať ve sborníku
Utajení
není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání
tištěná verze "print"
Kód RIV
RIV/47813059:19240/23:A0001301
Organizační jednotka
Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě
Klíčová slova česky
Dějiny; kulinární dějiny; české země; Polsko; kolektivní paměť
Klíčová slova anglicky
History; culinary history; Czech lands; Poland; collective memory
Příznaky
Mezinárodní význam
V originále
W artykule scharakteryzowano elementy żywności i kultury kulinarnej - potrawy i napoje - w znaczeniu dziedzictwa kulturowego jednostek i regionów, wskazano na ich znaczenie w historii życia codziennego oraz przekazywaniu i podtrzymywaniu pamięci indywidualnej i kolektywnej, na przykładzie Śleszka w znaczeniu pogranicza polsko-czeskiego (niegdyś - niemieckiego).
Česky
Příspěvek charakterizuje prvky stravování a kulinární kultury - pokrmy a nápoje - ve smyslu kulturního dědictví entit a regionů, upozorňuje na jejich význam v dějiných každodennosti a přenosu a udržování individuální a kolektoivní paměti na příkladu Sleszka ve smyslu česko-polského (kdysi - německého) příhraničního území.
Anglicky
The paper characterizes the elements of food and culinary culture - dishes and drinks - in the sense of the cultural heritage of entities and regions, highlights their importance in the history of everyday life and the transmission and maintenance of individual and collective memory, using the example of Sleszek in the sense of the Czech-Polish (once - German) border area.
Zobrazeno: 25. 11. 2024 10:04