KORBELÁŘOVÁ, Irena. S knížaty u stolu. Komentovaná prohlídka výstavy. In S knížaty u stolu. Výstava. Opava: Opavská kulturní organizace (OKO), 2023.
Other formats:   BibTeX LaTeX RIS
Basic information
Original name S knížaty u stolu. Komentovaná prohlídka výstavy
Authors KORBELÁŘOVÁ, Irena.
Edition Opava, S knížaty u stolu. Výstava, 2023.
Publisher Opavská kulturní organizace (OKO)
Other information
Original language Czech
Type of outcome Popularizing texts and activities
Country of publisher Czech Republic
Confidentiality degree is not subject to a state or trade secret
Organization unit Faculty of Philosophy and Science in Opava
Keywords (in Czech) Historie; kulinární kultura; šlechtická společnost
Keywords in English History; culinary culture; noble society
Changed by Changed by: prof. PhDr. Irena Korbelářová, Dr., učo 49112. Changed: 21/1/2024 21:08.
Abstract
Komentovaná prohlídka výstavy představila hlavní rysy kulinární kultury urozených vrstev ve středověku ve slezském dvorském prostředí; poukázala na hmotné doklady, vývoj kuchyní a způsob přípravy pokrmů, upozornila na prameny, včetně dobových receptářů. Provázena byla degustací připravenou metodou experimentální retrogastronomie. Připravena byla v rámci udržitelnosti projektu Interreg CZ/PL č. CZ.11.2.45/0.0/0.0/16_013/0001140 Kuchyně a kultura stolování na středověkých knížecích dvorech v Opavě a Ratiboři.
Abstract (in English)
The guided tour of the exhibition presented the main features of the culinary culture of the noble classes in the medieval period in the Silesian court environment; it pointed out the material evidence, the development of kitchens and the way of preparing dishes, highlighted the sources, including contemporary recipes. It was accompanied by a tasting prepared using the method of experimental retrogastronomy. It was prepared within the framework of the sustainability of the Interreg CZ/PL project No. CZ.11.2.45/0.0/0.0/16_013/0001140 Kitchen and dining culture at the medieval princely courts in Opava and Ratiboř.
PrintDisplayed: 8/5/2024 09:54