V originále
Komentovaná prohlídka výstavy představila hlavní rysy kulinární kultury urozených vrstev ve středověku ve slezském dvorském prostředí; poukázala na hmotné doklady, vývoj kuchyní a způsob přípravy pokrmů, upozornila na prameny, včetně dobových receptářů. Provázena byla degustací připravenou metodou experimentální retrogastronomie. Připravena byla v rámci udržitelnosti projektu Interreg CZ/PL č. CZ.11.2.45/0.0/0.0/16_013/0001140 Kuchyně a kultura stolování na středověkých knížecích dvorech v Opavě a Ratiboři.
Anglicky
The guided tour of the exhibition presented the main features of the culinary culture of the noble classes in the medieval period in the Silesian court environment; it pointed out the material evidence, the development of kitchens and the way of preparing dishes, highlighted the sources, including contemporary recipes. It was accompanied by a tasting prepared using the method of experimental retrogastronomy. It was prepared within the framework of the sustainability of the Interreg CZ/PL project No. CZ.11.2.45/0.0/0.0/16_013/0001140 Kitchen and dining culture at the medieval princely courts in Opava and Ratiboř.