d 2023

S knížaty o postní kuchyni a rybách obzvláště

KORBELÁŘOVÁ, Irena

Basic information

Original name

S knížaty o postní kuchyni a rybách obzvláště

Name in Czech

S knížaty o postní kuchyni a rybách obzvláště

Name (in English)

With the princes about Lenten cuisine and fish in particular

Edition

Opava, S knížaty u stolu. Výstava. 2023

Publisher

Opavská kulturní organizace (OKO)

Other information

Language

Czech

Type of outcome

Popularizing texts and activities

Field of Study

60101 History

Country of publisher

Czech Republic

Confidentiality degree

is not subject to a state or trade secret

Organization unit

Faculty of Philosophy and Science in Opava

Keywords (in Czech)

Historie; kulinární kultura; šlechtická společnost

Keywords in English

History; culinary culture; noble society
Changed: 21/1/2024 21:15, prof. PhDr. Irena Korbelářová, Dr.

Abstract

In the original language

Přednáška s minidegustací pokrmů, připravených metodou experimentální retrogastronomie podle středověkých receptů, připomněla zásady postního stravování a specifika konzumace ryb v návaznosti na sociální prostředí.

In English

The lecture with mini-tasting of dishes prepared by the method of experimental retrogastronomy according to medieval recipes reminded the principles of Lenten diet and the specifics of fish consumption in relation to the social environment.