KORBELÁŘOVÁ, Irena, Martina BARTOŇOVÁ and Radmila DLUHOŠOVÁ. S knížaty u stolu. Komentovaná ochutnávka pokrnů připravených dle dobových receptů - vernisáž výstavy (With the princes at the table. Guided tasting of dishes prepared according to period recipes - opening of the exhibition). In S knížaty u stolu. Výstava o kuchyni a kultuře stolování na středověkých vévodských dvorech v Opavě a Ratiboři. Opava: Opavská kulturní organizace (OKO), 2023.
Other formats:   BibTeX LaTeX RIS
Basic information
Original name S knížaty u stolu. Komentovaná ochutnávka pokrnů připravených dle dobových receptů - vernisáž výstavy
Name in Czech S knížaty u stolu. Komentovaná ochutnávka pokrnů připravených dle dobových receptů - vernisáž výstavy
Name (in English) With the princes at the table. Guided tasting of dishes prepared according to period recipes - opening of the exhibition
Authors KORBELÁŘOVÁ, Irena, Martina BARTOŇOVÁ and Radmila DLUHOŠOVÁ.
Edition Opava, S knížaty u stolu. Výstava o kuchyni a kultuře stolování na středověkých vévodských dvorech v Opavě a Ratiboři, 2023.
Publisher Opavská kulturní organizace (OKO)
Other information
Original language Czech
Type of outcome Popularizing texts and activities
Field of Study 60101 History
Country of publisher Czech Republic
Confidentiality degree is not subject to a state or trade secret
WWW Informace o výstavě a vernisáži
Organization unit Faculty of Philosophy and Science in Opava
Keywords (in Czech) historie; středověk; šlechtická společnost; kulinární kultura; výstava\
Keywords in English history; middle ages; noble society; culinary culture; exhibition
Tags International impact, Reviewed
Changed by Changed by: prof. PhDr. Irena Korbelářová, Dr., učo 49112. Changed: 22/1/2024 12:20.
Abstract
Doprovodný program vernisáže výstavy představil návštěvníkům z řad laické veřejnosti téma středověkého stravování a nabídl ochutnávku slaných i sladkých specialit ze šlechtického prostředí připravených metodou historické retrogastronomie. Výstava a související výzkum se uskutečnily v rámci projektu Interreg CZ-PL ve spolupráci Památkového ústavu, ú.o.p. Ostrava, Slezské univerzity v Opavě a Powiatu Raciborskiego.
Abstract (in English)
The accompanying programme of the exhibition opening introduced visitors from the general public to the topic of medieval dining and offered a tasting of savoury and sweet specialities from the aristocratic environment prepared using the method of historical retrogastronomy. The exhibition and the related research took place within the framework of the Interreg CZ-PL project in cooperation with the National Heritage Institute, Ostrava, Silesian University in Opava and Powiat Raciborski.
PrintDisplayed: 8/5/2024 09:49