Detailed Information on Publication Record
2024
Zapomenuté kulinární dědictví Opavska
KORBELÁŘOVÁ, Irena and Radmila DLUHOŠOVÁBasic information
Original name
Zapomenuté kulinární dědictví Opavska
Name (in English)
Forgotten culinary heritage of Opava region
Authors
Edition
2024
Other information
Language
Czech
Type of outcome
Uspořádání workshopu
Field of Study
60101 History
Country of publisher
Czech Republic
Confidentiality degree
není předmětem státního či obchodního tajemství
Organization unit
Faculty of Philosophy and Science in Opava
Keywords in English
culinary heritage; fade into oblivion; cookbooks
Změněno: 9/2/2025 15:15, prof. PhDr. Irena Korbelářová, Dr.
V originále
Workshop se zaměřením na experimentální gastronomii a kulinární dědictví prezentoval výsledky vědeckého interdisciplinárního výzkumu kulinární kultury na příkladu pokrmů, které měly své pevné místo v kuchařských knihách 19. století, ale postupně upadaly v zapomnění. Teoretická část byla doplněna ukázkami experimentální retrogastronomie, vybrané pokrmy byly inspirovány kuchařskými knihami, např. Schlesisches Kochbuch Therese Adam, Wiener Kochbuch Louise Seleskowitz ad.
In English
The workshop, focusing on experimental gastronomy and culinary heritage, presented the results of scientific interdisciplinary research on culinary culture using the example of dishes that had a firm place in 19th century cookbooks but gradually faded into oblivion. The theoretical part was supplemented by examples of experimental retrogastronomy, selected dishes were inspired by cookbooks, e.g. Schlesisches Kochbuch Therese Adam, Wiener Kochbuch Louise Seleskowitz, etc.