ULGATL0012 Gastronomy in spas

Faculty of Philosophy and Science in Opava
Summer 2011
Extent and Intensity
2/1/0. 2 credit(s). Type of Completion: z (credit).
Teacher(s)
Mgr. Alexandr Burda (lecturer)
Mgr. Alexandr Burda (seminar tutor)
Guaranteed by
Mgr. Alexandr Burda
Centrum interdisciplinárních studií – Faculty of Philosophy and Science in Opava
Course Enrolment Limitations
The course is also offered to the students of the fields other than those the course is directly associated with.
fields of study / plans the course is directly associated with
Course objectives (in Czech)
Cílem předmětu je seznámit studenty s organizací gastronomického provozu, jeho specifickými rysy v lázeňských zařízeních, s jeho jednotlivými středisky poskytujícími gastronomické služby, jejich vybavením. Současně se studenti seznámí s provozní a ekonomickou problematikou tohoto provozu včetně nabídky sortimentu (včetně sestavování jídelních a nápojových lístků, menu pro lázeňské hosty). Nezbytnou součástí předmětu je seznámit studenty s ekologií a nakládáním s odpadem. V průběhu předmětu se studenti seznámí s praktickou činností pracovníků výrobního i odbytového střediska včetně vedení operativní evidence, zabezpečováním různých společenských akcí, včetně sestavování menu a jídelních lístků.
Syllabus (in Czech)
  • 1. Vývoj gastronomie, její postavení v hotelnictví a lázeňství
    2. Stravovací úsek a jeho význam
    3. Pracovníci stravovacího úseku
    4. Operativní evidence - nezbytný podklad pro plánování v gastronomii
    5. Výrobní střediska - charakteristika, členění a vybavení
    6. Odbytová střediska - charakteristika, členění a vybavení
    7. Společenské akce a jejich realizace v lázeňském provozu
    8. Jídelní a nápojové lístky - základ nabídky služeb
    9. Kontrolní činnost ve stravovacím úseku
    10. Bezpečnostní, protipožární a hygienické předpisy ve stravovacích zařízeních
    11. Ekologie provozů společného stravování
    12. Integrace ekologie do provozu gastronomických a lázeňských zařízení
Literature
    recommended literature
  • ČEMUSOVÁ, M. Správná výrobní a hygienická praxe ve stravování. Praha: Grada, 2007. ISBN 80-86724-07-7. info
  • BERÁNEK, J. Provozujeme pohostinství a ubytování. Praha: Grada Publishing, 2004. ISBN 80-86724-02-6. info
  • HOLUB, K. Vybrané kapitoly z dějin gastronomie a hotelnictví. Praha: VŠH, 2004. ISBN 80-86578-16-X. info
  • COUSINS, J., FOSKETT, D., SHORTT, D. Food & Beverage Management. . 3rd ed. London: Longman Publ., 1999. ISBN 0-582-27543-1. info
  • KOLEKTIV AUTORŮ. Food and beverage management. Praha. NFHR, 1995. info
  • KOLEKTIV AUTORŮ. Jídelní lístek, nástroj řízení a věc prvořadého významu. Praha: NFHR, 1995. info
  • KOLEKTIV AUTORŮ. Samostatně v pohostinství. Praha: NFHR, 1994. info
  • INDROVÁ, J. a kol. Podnikatelská činnost ve stravování a hotelnictví. Praha: VŠE, 1993. ISBN 80-7079-739-8. info
Language of instruction
Czech
Further comments (probably available only in Czech)
The course can also be completed outside the examination period.
The course is also listed under the following terms Summer 2009, Summer 2010, Summer 2012, Summer 2013, Summer 2014, Summer 2015, Summer 2016, Summer 2017.
  • Enrolment Statistics (Summer 2011, recent)
  • Permalink: https://is.slu.cz/course/fpf/summer2011/ULGATL0012